Cégvilág

Dinnyeügy - A VM nem tervezi a versenytörvény módosítását

Cáfolta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön a Népszabadság értesülését, miszerint módosíttatná a versenytörvényt a dinnyeügy miatt.

A minisztérium egyáltalán nem tervezi a hatályos versenytörvény módosítását, így természetesen nem lehet folyamatban egy nem létező javaslat közigazgatási egyeztetése sem. Ugyanezen okból nem zajlik jogalkotást érintő konzultáció a VM és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között - olvasható a tárca MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A Népszabadság csütörtöki számában, Törvénymódosítással mentenék a dinnyekartell résztvevőit címmel jelent meg cikk, amelyben az áll, hogy a VM a háta mögött módosítaná a versenytörvényt.
    Az említett cikk maga is megállapítja, hogy a kereskedők és termelők közötti ármegállapodás tényét minden érintett tagadja. Ez nem is lehet másként, mivel a tárcánál lezajlott egyeztetéseken nem került szóba az értékesítési árak rögzítése - áll a közleményben.


    Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára július elején, a dinnyeszezon kezdetén jelentette be, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról.
    Ennek eredményeként olyan megállapodás született, hogy a multinacionális áruházláncok a közösen kialakított áron értékesítik majd a dinnyét, és abban is egyezség született, hogy milyen, még elfogadható ár alakuljon ki a szezon végén.
    A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 30-án jelentette be, hogy eljárást indított több magyarországi kereskedelmi lánc ellen, mert feltételezi, hogy a görögdinnye értékesítésénél megsértették a versenykorlátozó megállapodás tilalmát.
    Az eljárásba a cégek - az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. - mellett a hatóság bevonta a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesületet, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot is.


    A minisztérium szeptember 6-án közölte, hogy a kormány elfogadta a szaktárca jelentését, amely szerint nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során.
    Néhány nappal később az MTI birtokába került a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) végzése, amely szerint a GVH Antitröszt Irodája nem indít versenyfelügyeleti eljárást a dinnyetermesztés és ügyében a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal  szemben, miközben a többi érintettel ügyében folytatja az augusztus 30-án bejelentett eljárást.

 

VM GVH dinnye versenytörvény
Kapcsolódó cikkek