Cégvilág

Kapuvári gondok - "Nem állítom, hogy a céget jól vezettük"

Az ígéret ellenére nem indult újra a termelés a kapuvári húsgyárban. Bonyolítja a helyzetet, hogy az adóhatóság ingó- és ingatlanvagyon-zárat érvényesített a cég ellen egy régebbi áfacsalás vizsgálata miatt. A régi tulajdonos szerint ők jóhiszeműen jártak el, az új tulajdonos szerint pedig egy héten belül rendeződhet minden. „Anélkül, hogy az adóhatóság vizsgálatainak pontos részleteit ismerném, azt gondolom, hogy a cég jóhiszeműen járt el” – nyilatkozta a NAV vizsgálatával kapcsolatban Román Gyula, a húsüzem előző tulajdonosa.

Minimális szinten folyt a húskészítmények gyártása Kapuváron hétfőn is, jóllehet a múlt héten gyakorlatilag leállt üzem a várakozások szerint e hét elejétől újra működött volna. „Abból, hogy az ígéret ellenére nem indult újra a termelés hétfőn, látható, hogy indokolt volt a múlt heti demonstráció” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pászli Tibor. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, a helyi alapszervezet elnöke hozzátette: „jelenleg csak olyan minimális mennyiségben van gyártás, hogy az szóra sem érdemes.

Ennek oka, hogy nincs megfelelő fedezet alapanyagot vásárolni. Ha forrás lenne, akkor működhetne az üzem, ám ha a mostani leállással piacokat vesztünk, nehéz helyzetbe kerül a cég, és ezzel négyszáz munkahely” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.
„Nagy mennyiségben valóban nincs gyártás ma, de a jelenlegi volument folyamatosan növelni kívánjuk, és jövő héten már a régi volumenben szeretnénk termelni a Kapuvári Bacon Kft.-ben egy olyan konstrukció keretében, amelyről még korai beszélni” – nyilatkozta lapunknak Zsobrák Péter vállalkozó, aki augusztus óta tulajdonosa a húsgyárnak. Hozzátette: „a jelenleg folyó adóhatósági vizsgálat miatt ingó- és ingatlanvagyon-zár alá vonták a céget.” Zsobrák lapunknak elmondta: 1,5 milliárd forintnyi zárlatról van szó, ám hangsúlyozta: „nincs szó jogerős ítéletről, ez mindössze egy előzetes biztosítási intézkedés.”

Lapunknak megjegyezte: a céggel kapcsolatban optimista, a kapuvári húsgyártás „megmenthető és meg is kell menteni.” Távolabbi célként Zsobrák kifejtette: a cél egy szekszárdi nagy vágóhíd megteremtése, a koncentrált ponton ugyanis jóval olcsóbban lehetne levágni a sertéseket. „Anélkül, hogy az adóhatóság vizsgálatainak pontos részleteit ismerném, azt gondolom, hogy a cég jóhiszeműen járt el” – nyilatkozta a NAV vizsgálatával kapcsolatban Román Gyula, a húsüzem előző tulajdonosa. Hozzátette: „Ebben a lánckereskedésben valóban kár érte az államot, de ezt a kárt nem a Kapuvári Hús okozta, hanem a lánc más, a volt cégem által nem ismert tagjai.”

Román Gyula a korábbi évekkel kapcsolatban megjegyezte: „míg a Kapuvárinál dolgoztam, csődbe ment a szombathelyi, a zalaegerszegi, a pápai, a miskolci és a gyöngyösi húsüzem, hogy csak a nagyobbakat említsem, tehát nem csupán nálunk volt baj. Természetesen nem állítom, hogy a céget jól vezettük, de igaztalan és könnyű lenne beállítani a helyzetet úgy, hogy a húsüzem vagyonát széthordtuk. Személy szerint a tulajdonlásom alatt elbuktam a gyár vételárát, a 250 milliónyi tőkeemelést, és további 120 millió forintot. Egy hitelfedezetként használt nagy értékű ingatlan sorsa még kérdéses, de látható, hogy számomra a Kapuvári Hús kudarcot jelentett” – fogalmazott Román Gyula. A régi tulajdonos hozzátette: a céget leggyorsabban bérgyártatással lehetne segíteni.

Múlt héten tüntettek

Több száz dolgozó tüntetett péntek délután a kapuvári húsgyár előtt amiatt, hogy az üzemben gyakorlatilag leállt a termelés. A demonstrálók petíciót nyújtottak be Zsobrák Péter vállalkozónak, aki nemrégiben vált a cég tulajdonosává. A követelésük szerint egyértelműen szeretnék tudni, hogy az új vezető működtetni kívánja-e a gyárat, és ha igen, biztosítsa a szükséges tőkét. Szerdán a Kormányszóvivői Iroda bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította az érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t.


Kapuvári Hús Kapuvár
Kapcsolódó cikkek