Cégvilág

Megásták a Nokia sírját? A finn cég elbukta a sorsdöntő eseményt

Meredeken zuhantak a Nokia részvényárfolyama a tegnapi, sorsdöntőnek kikiáltott telefonbemutató után. A befektetők csalódottak, a valaha piacvezető finn cég szerintük továbbra sem tudja felvenni a lépést a többiekkel.

"Sorsdöntő lehet a fogadtatás", "nagyon fontos nap", "a cég jövője múlhat rajta" - nem fukarkodtak tegnap a cikkek és elemzők a nagy szavakkal a Nokia új okostelefonjainak bemutatójával kapcsolatosan.

A finn mobilcég évek óta küszködik, hogy visszaszerezze korábbi piaci részesedésének legalább egy részét, és sokat vártak a Lumia 820 és 920 nevű Windows 8-as okostelefonjainak bemutatásától, még Lady Gagával, Rihannával és Batmannel - pontosabban a jogtulajdonosokkal - is leszerződtek, hogy exkluzív tartalmakat kínálhassanak a Lumiásoknak.

Nos, elképzelhető, hogy a cég megkapta az utolsó tőrdöfést: a tegnapi bemutató csalódást okozott a befektetőknek - a részvények zuhanórepülésbe fordultak és 15 százalék körüli esést produkáltak, a legnagyobb napon belüli csökkenést június óta. 

Az amerikai tőzsdéken 16 százalék volt a zuhanás, iparági szakértők szerint az új telefonokban nincs olyan világrengető újdonság, amellyel kiemelkednének a piaci kínálatból.

"A világ mobilcégei a saját sorozotaik 4., 5. és 6. kiadásain dolgoznak, a Nokia viszont megragadt az első fejezetnél. Még mindig van mit behozniuk" - mondta az RBC elemzője, Mark Sue a Bloombergnek.

Úgy fogalmazott: a befektetők látványos fejlődést akarnak látni, és bár a Nokia halad ezen az úton, de a várt "kvantumugrás" elmaradt.

Mindez könnyen azt jelentheti, hogy a Nokia folytatja a küszködést a piaci részesedés folyamatos csökkenésével, és lassan eltűnik a süllyesztőben.

Mindeközben a többi mobilcég is dolgozik: a Motorola is tegnap mutatott be három új Android-alapú telefont, az Apple pedig jövő hétre ígéri az új iPhone-t.

motorola Apple Nokia
Kapcsolódó cikkek