Cégvilág

Pénzhez jutott az E-Star - Közeledik az igazság pillanata?

Jó hírekkel volt tele az E-Star friss helyzetjelentése, az októberi kötvénytörlesztéshez azonban még szükség van lépésekre a cég részéről. Számos szolgáltató lehet hasonló helyzetben, mint a tőzsdei cég.

Hétfőn reggel néhány percre fel kellett függeszteni a kereskedést az E-Star részvényeivel, mivel az energetikai cég árfolyama több mint 10 százalékot emelkedett a nyitás utáni percekben. A befektetők vélhetően a cég a hét végén kiadott augusztus havi helyzetjelentésére reagáltak ilyen optimistán, a szakértők szerint azonban a helyzet korántsem ennyire rózsás. „Ekkora emelkedés nem biztos, hogy indokolt az árfolyamban” – mondja Kuti Ákos, az Equilor elemzője is. Mindenképpen jó hír viszont, hogy céges szinten pozitív lett az üzemi eredmény (augusztusban 222 ezer eurót tett ki az EBITDA), és az is, hogy megérkezett a 36 millió zlotys lengyel de szükség van még további lépésekre ahhoz, hogy az október 24-én esedékes mintegy 1,5 milliárd forintos lejáró kötvényállomány ki tudják fizetni. A KBC elemzői is hasonlóan látják a helyzetet: „egy Soós Csabával készült interjúból kiderült, a lengyelországi hitel nagy részét a mieleci gázmotoros beruházás refinanszírozására és a magyarországi likviditási helyzet kezelésére kellett felhasználni ennek, ezért az októberi kötvény-visszafizetés forrása még mindig ismeretlen” – írják elemzésükben.

Az augusztusi helyzetjelentés szerint az E-Star a likviditási helyzetét a fizetési feltételek módosításával, a szállítókkal kötött szerződések fizetési időtartamának meghosszabbításával, részletfizetési konstrukciók kidolgozásával, illetve engedmények kialkudásával próbálja erősíteni. Emellett a követeléseit is igyekszik majd érvényesíteni akár faktorálás útján is. A helyzetjelentés szerint az E-Star az önkormányzati vevők nemfizetése és az ezt lehetővé tévő „moratórium-törvény” folyományaként már nem csak a kötvényeseknek tartozik, de „jelentős szállítói tartozásai is keletkeztek”, amelyeket ki kell egyenlítenie. Ketten egy múlt héten megjelent közzététel szerint már perlik is a céget, az egyik Nagy János egyéni vállalkozó, a másik pedig a közvilágítással foglalkozó GREP Zrt. Az ügy pikantériája, hogy utóbbi társaság alapító tulajdonosa ugyanaz a Makra József, aki az E-Star alapítói között is ott volt. A GREP végezte Érden, Gödön, Üllőn, Balassagyarmaton és Törökbálinton az E-Star megbízásából a passzív közvilágítási elemek és feszültségszabályozók folyamatos üzemeltetését, a szerződést azonban az idén február végén felbontották. „Mintegy 18 millió forinttal és annak kamataival tartozik az E-Star, és mivel úgy láttuk, a megbízóval nem lehet megegyezni, kértük az E-Star felszámolását a bíróságon” – tájékoztatta lapunkat Makra.

Eközben az E-Star is perel önkormányzatokat és a Budapest Sport Egyesületet a ki nem egyenlített fűtésszámlák miatt. Hódmezővásárhely, Szamosszeg és Nagydobos ellen indított eddig eljárást a cég, de további perekre is sor kerülhet, mivel más önkormányzatok fizetési moráljával is gondok vannak. A helyzetjelentések szerint Hódmezővásárhely mellett Sárospatak, Fejér és Veszprém megye is komoly tartozást halmozott már fel a céggel szemben. Mivel az E-Star nem képes tovább finanszírozni a több hónapos, esetenként éves késedelmeket, a társaság arra készül, hogy a nem fizető önkormányzatokkal szemben felmondja a szerződéseket, és peres eljárást indít ellenük még a fűtési szezon indulása előtt, a moratórium életbe lépését ugyanis nem várhatja meg, hiszen az könnyen egy újabb szezon meghitelezését jelentené a számára.

Közeledik az igazság pillanata?
Az E-Starnak október 24-én kell fizetnie a hitelezőinek, a fűtési szezon pedig október 15-én indul. Addig vélhetően el kell dőlnie annak, hogy felmondja-e a cég a szerződést az önkormányzatokkal, vagy pedig sikerül megegyeznie, és folytathatja a szolgáltatást. Makra József szerint, aki az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter elnöke is, számos cég jár hasonló cipőben, mint az E-Star, csak ezek nincsenek annyira a kirakatban, mint a tőzsdei társaság.

„Az önkormányzatok kétharmada jelenleg a rosszul fizető ügyfelek közé tartozik” – mondja a szakember. Ha a szolgáltatók felmondják a fűtési szezonig a szerződéseket az önkormányzatokkal, kérdéses, hogy lesz-e olyan új cég, amelyik vállalja az intézmények fűtését. További nehézséget jelenthet, hogy a szolgáltatók birtokvédelmi eljárást is kérhetnek a berendezéseikre, kazánjaikra – ezt Soós Csaba, az E-Star elnökének korábbi nyilatkozatai alapján a tőzsdei cég meg is tette –, amelyeket ősztől mások már nem használhatnak majd fűtésre.

Herman Bernadett-->

távfűtés energetika körbetartozás E-Star
Kapcsolódó cikkek