Cégvilág

Mégis lesz Magyarországon is 112?

Hosszú huzavonák után úgy tűnik, mégis megvalósulhat jövőre az egységes, 112-es segélyhívószám informatikai háttérberuházása. A mentősök tenderén információink szerint az Invitel adta a bírálóbizottság értékelése szerint a legjobb ajánlatot.

A pályázat eredményes lebonyolítása azért is kulcskérdés, mert a fejlesztésre adott uniós támogatással a kormánynak jövő év végéig el kell számolnia. Erre akkor van esély, ha decemberig megkötik a szerződést a kiválasztott beruházóval, aki ez esetben jövő nyárra elkészülhet a fejlesztéssel.

Az egységes 112-es segélyhívószám működtetése uniós követelmény, amelynek ma már gyakorlatilag csak Magyarország nem tesz eleget az EU-n belül.

A 112-es hívószám működik ugyan, ám az egységes informatikai háttér hiányában a szolgáltatás meg sem közelíti az elvárt színvonalat, ami a gyakorlatban a segélyhívásokra adott reakció késését jelenti. Ennek következménye pedig emberéletekben mérhető.

A mentősök tenderén az Invitel fő versenytársa a T-Systems volt, ám a cég műszaki megoldása nem ment át a rostán, a meglévő Siemens technológiára alapozó megoldás technikailag is elavult, fejlesztése nehézkes lett volna, ráadásul a katasztrófahelyzetekben elvárt működési biztonsági szempontoknak sem tett eleget.

A pályázat eredményhirdetése ennek ellenére hosszan csúszott, vélhetően a háttérben zajlott lobbi csatározások következtében is. Ezzel függhet össze, hogy maga a T Systems is már a tenderfolyamat közben cserélte ki a korábban ajánlott technikai megoldást a Siemens később lepontozott rendszerére.

A pályázat végső lezárásához már csak egy apró adminisztratív akadály van hátra. Az Invitel ajánlata 59 millió forinttal drágább, mint a tenderkiírásban eredetileg megjelölt 2,269 milliárdos becsült keretösszeg. Így a döntéshozók jóváhagyására vár, hogy az 59 millió forint túllépést engedélyezik-e.

A lobbi csatározások eközben nem értek véget, a mentősök egyik vezető tisztségviselője már jelezte, hogy nincs forrásuk az 59 milliós túllépésre, ami ugyanakkor ellentmond minden korábbi információnak. A támogatási szerződés ugyanis tartalmaz mintegy 100 millió forint körüli tartalék keretet, amiből eddig 25 millió forintot költöttek el a T-Systems egy korábbi szinten kerettúllépéssel beadott ajánlatának kiegészítésére.

Az „adminisztratív” nehézségek ellenére sürgető a döntés, hiszen az eredménytelen tenderrel a teljes, több mint 2,3 milliárdos uniós támogatástól eshet el Magyarország. A pályázat sikeres lezárása ezért a kormányzópártnak is érdeke, a Fidesz informatikai kabinetje épp a napokban jelezte, hogy mindent elkövetnek a folyamatban lévő IT tenderek sikeres lezárásáért, elkerülendő, hogy milliárdos uniós forrásoktól essen el az ország.

Világgazdaság Online

112 tender Európai Unió Invitel
Kapcsolódó cikkek