Cégvilág

Ennyit fizetnek kaucióra az utazási irodák

A tavalyihoz hasonló mértékű, összesen 15,2 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazoltak 2013-ra a Magyarországon letelepedett, vagyoni biztosíték szolgáltatására kötelezett utazási irodák – mondta a Világgazdaságnak Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke. A mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül mindössze 24 vállalkozott charteres utazásszervezésre, az általuk igazolt kaució mértéke azonban meghaladja a 9 milliárd forintot.

Egy évvel ezelőtt még 28 cég szerepelt a chartereztető utazásszervezők listáján. A korábbi csődök hátterében az állt, hogy az utazási irodák a piac igényéhez képest a kelleténél sokkal több charter járatot és garanciális szállás kapacitást kötöttek le.

„Most már sokkal óvatosabbak az irodák, nem kockáztatnak, a valós forgalomhoz igazítják a kauciót” – fogalmazott a MUISZ elnöke. Még 2010-ben 18 milliárd forint volt az összesített biztosíték, 2011-re történt egy hárommilliárd forintos csökkenés, azóta állandósult a 15 milliárd forintos szint.

Az akkori csökkenés egyik valószínűsíthető oka, hogy jogszabálysértés miatt két nagy vagyoni biztosítékkal rendelkező utazásszervező engedélyét is visszavonta a hatóság, ezek összkauciója 2010-re szólóan 811 millió forint volt.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által vezetett lista alapján a charterező cégek közül idén is Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot, második a Best Reisen 1,3 milliárd forinttal, harmadik pedig a Kartago Tours kereken egymilliárd forintos kauciójával. A charterező cégeknek a magasabb kockázatnak köszönhetően 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint. A nem chartereztető utazásszervezőknél 12 százalék, de legalább 5 millió forint.

Míg a belföldi utaztatóknak 3 százalékos biztosítékot kell letenniük, 500 ezer forintos alsó határral. A MUISZ szerint a csődhelyzetek kezelésére a kötelező vagyoni biztosíték megemelése nem lenne jó megoldás, az ugyanis a fair cégeket sújtaná a tisztességtelenek miatt, a kisebb irodákat nehéz helyzetbe hozná, emellett pedig minden bizonnyal az árak emelkedéséhez vezetne.

A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat.

A legnagyobb belföldi utazásszervező változatlanul az IBUSZ, vagyoni biztosítéka 15 millió forint, az Eurama utazási iroda 10,5 millió forintos kauciót igazolt, míg a Neckermann 9 millió forinttal ebben a kategóriában is felfért a dobogó legalsó fokára. „Nincs összefüggés a kaució összege és az adott cég biztonságos működése között. Egy kisebb forgalmú iroda logikusan kisebb biztosítékot is tesz félre, ettől azonban még biztonságos” – hangsúlyozta Molnár Gabriella.

Tavaly csökkent az utazási irodák bevétele, mert csökkent a kereslet is. A magyarok legkedveltebb úti célja Horvátország és Görögország volt, Egyiptom és Tunézia kedveltsége visszaesett, amit kompenzált Törökország népszerűsége, bár utóbbi drágább lett tavaly. Arra korábban sem volt példa, hogy magyar turisták kint hagytak volna külföldön, hiszen a kaucióból mindig volt keret a hazaszállításra. Mindez nem igaz a „fekete” irodákra.

kaució turizmus idegenforgalom IBUSZ Neckermann
Kapcsolódó cikkek