Dmitro Firtas ukrán milliárdos a közelmúltban olyan, új gázkereskedő társaságot alapított, amely Oroszországból és más országokból származó földgázt importálna az ukrán iparvállalatok számára.

Firtas azt követően tör élre újból az ukrajnai gázszakma nagy játékosai között, hogy néhány éve – Julija Timosenko akkori miniszterelnök döntése nyomán kiszorították a piacról az orosz Gazprommal közös közvetítőcégét, a RosUkrEnergót, gázkereskedő társaságai pedig elveszítették az ellenőrzését a reginonális gázvezeték hálózatok felett.

Az üzletembernek a piacra való visszatérése kapcsán a Kyiv Post kérdéseket tett fel a Group Dmitro Firtash-nak, (GDF), de a csoporttól nem kapott választ a hírről beszámoló internetes lap. Emlékeztet viszont, hogy az ukrán minisztertanács tavaly október 3-án törölte az állami Naftogaz olaj- és gázipar társaságnak az importgáz értékesítésére vonatkozó monopoljogát. A Naftogaz e jogot még 2008-ban kapta Julija Timosenkótól, igaz,e jog hatálya alól utóbb kikerült néhány vegyipari társaság. Döntésével Timosenko éppen a RosUkrEnergo és leányvállalata, az UkrGaz-Energo lehetőségeit vette el. Azzal érvelt, hogy a magántársaságok, különösen pedig kis gazdasági létjogosultságú közvetítőcégek nem rendelkezhetnek előjogokkal egy állami tulajdonú vállalat rovására.

Nem sokkal azután, hogy a már börtönben ülő Timosenko által hozott korlátot utódja és politikai riválisa, Viktor Janukovics eltávolította, Firtas bejegyeztetett Svájcban egy új gázkereskedő céget. A Kommerszant Ukrajna beszámolója szerint a 2012. december 10-én alapított Ostchem Gas Trading fő célja a türkmén, a kazah és az orosz gáz ukrajnai vállalatok, köztük néhány nagy energiaigányű vegyipari társaság számára történő importja. A már megkötött szerződések alapján az Ostchem Gas Trading az idén mintegy 8 milliárd köbméter gázt vásárolna, ez az ukrán importigénynek körülbelül a negyede. „Olcsóbban adom a gázt, mint amit az orosz-ukrán gázszerződés tartalma” – idézte Firtast az Unian ukrán hírügynökség.

Saját nitrogénműtrágya gyárainak Firtas már 2011 óta már importál gázt az Ostchem Holding Ltd-n keresztül. A Cherkasy Azot, a Horlivka a Concern Stirol, a Severodonetsk Azot és a Rivne Azot tavaly 8 milliárd köbméter gázt használt fel az Energo Biznes magazin értesülése szerint. A négy vegyipari társaság idei gázigénye 6-8 milliárd köbméter lehet, a becslés a Dragon Capital befektetési bank elemzőjétől származik. E mennyiséget tehát már az Ostchem Gas Trading importálja.
„A vegyipari termékek árában a gáz 67 százalékot képvisel. Hiába is próbál tehát egy adott cég spórolni, a gáz ára mindig megmarad problémának” – mondta az üzletember az állami Horlivka rádiónak. Közlése szerint Afrikában 24, az USA-ban 70, Oroszországban 100 dollárért lehet felhozni ezer köbméter gázt. Ez azt is jelenti, hogy Ukrajna túl sokat fizet érte. A Naftogaz 2012 utolsó negyedévében ezer köbméterenként 430 dollárt fizetett az orosz importért.

A Dmitro Firtas cégei igényein felül Ukrajnába szállított gázmennyiség juthat majd a többi ipari felhasználónak, jórészt a Firtas által ellenőrzött gázelosztó hálózaton keresztül. A milliárdos tavaly összevonta a helyi gázelosztókban lévő érdekeltségeit, valamint növelte részesedését a gázkereskedőkben és az önkormányzati gázcégekben. Ezek eredménye főként augusztusban és szeptemberben tükröződött, amikor 17 gáztenderből 14-et az érdekeltségi körébe tartozó, valamely cég nyert meg a varsói Center for Eastern Studies adatai szerint. A megnyert 14 ügyletből 13 a milliárdosnak a Gastek nevű offshore cégéhez köthető 41 millió dollár értékben, erről az Ukrainska Pravda írt. A 14.  tendert a szintén Firtas-cégnek mondott Finlex-Invest nyerte.

„Dmitro Firtas lényegében monopolhelyzetben van az ukrajnai gázelosztásba” – állapította meg Arkadiusz Sarna elemző. Oleksandr Hudyma, az ellenzéki  Batkivshchyna frakció szakértője szerint lehetetlen megmondani, hogy  Firtas hányat ellenőriz az ország 25 gázkereskedőjéből (oblgas), mert többségükhöz offshore cégeken keresztül jutott. Nyilvános információkra és saját becslésére támaszkodva azonban 80-85 százalékosra teszi Firtas részesedését. Ezek a vállalatok egyébként olyan stratégiai eszközök, amelyeknek kizárólagos joguk van a regionális gázvezetékek ingyenes  használatára, továbbá a háztartások, a közműtársaságok és a kkv-k gázzal való ellátására.

Verseny, vagy kiszorítás?

A gázpiac mostani liberalizálása felvet bizonyos kérdéseket az Ostchem növekvő szerepével és azzal kapcsolatban, hogyan hat mindez a Naftogaz bevételeire. A hatást kétségtelenül negatívnak tartja Bohdan Szokolovszki, Viktor Juscsenko korábbi elnök tanácsadója. A kibontakozó versenyt viszont jónak mondja, hiszen abból a lakosságnak és az államnak is haszna lehet. Mások szerint azonban szó sincs a Naftogaz és az Ostchem közötti versengésről: az utóbbi cég egyszerűen kiszorítja az előbbit a piacról.