Cégvilág

Jön az új Erzsébet-utalvány - még több helyen fogadhatják el

További tízezer taggal szeretné bővíteni február közepéig a Nemzeti Üdülési Szolgálat az Erzsébet-utalványt elfogadó hálózatát

Tegnaptól már le lehet adni az Erzsébet-utalvány család új tagjaira (ajándék, iskolai és szabadidő) vonatkozó megrendeléseket. „A rendelés ellenértékének a forgalmazó bankszámláján történő jóváírását követő 10 munkanapon belül, minden külön értesítés nélkül átvehetők vagy kiszállításra kerülnek. Így az új utalványokat is akár már februárban kézhez kaphatják a munkavállalók” – tudatta lapunkkal a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.

Hozzátették: céljuk, hogy a jövőben minél többen igénybe tudják venni az Erzsébet-utalványt, amely az elfogadóhelyi hálózat további kiépítésével és bővítésével érhető el. Ezért mintegy további tízezer elfogadóhelyet szeretnének bevonni február közepéig az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyi hálózatába. „Két indoka van a bővítésnek. Egyrészt az Erzsébet-utalvány eddigi elfogadása, gyártása és logisztikája sikeres volt, másrészt a törvényi lehetőségeket használtuk ki” – mondta lapunknak korábban Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója. Az elfogadóhely-hálózat bővítésére mindenképpen szükség lesz, hiszen például az 51,17 százalékos adóteherrel bíró ajándék-utalvány a szerződött szolgáltatóknál többek között műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruha, játék és utazás vásárlására is felhasználható lesz.

A 30 százalékáig, 29 400 forintig juttatott Iskolai Erzsébet-utalvány 35,7 százalék adóteher mellett adható. A szelvény felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig. A Szabadidő Erzsébet-utalvány pedig a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a kifizető által ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben nyújtott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére vonatkozó juttatás. A kibocsátó 2012-es a tervei szerint 90 milliárd forint értékben került forgalomba Erzsébet-utalvány, amelynek forgalmazásából származó eredmény kizárólag szociális üdültetési célokra, ezzel összefüggő szolgáltatásokra, és egyéb szociális programokra, azaz az Erzsébet-programra használható fel.

Az utalvány gyártása 2011. december 21. óta folyik. A Pénzjegynyomda Zrt. havi 25 milliót is le tud gyártani belőle, de ezt szükség esetén rövid időn belül havi 30 millióra tudják bővíteni. Az étkezési jegyeket a Magyar Posta szállítja az ország egész területére kedvezményesen, tavaly csomagonként 925 forintért. A számok magukért beszélnek, az Erzsébet-utalvány eddigi eredményei: több mint 2 millió felhasználó, több mint 35 ezer munkáltató, és több mint 30 ezer elfogadóhely.

Az OTP Pénztárszolgáltató egyik kutatása szerint míg 2011-ben a cégek 87,3 százaléka nyújtott valamilyen cafeteria-elemet, addig 2012-ben ez az arány már csak 75,1 százalék volt. A Devise Hungary kutatása szerint idén az átlagos cafeteria-keret 251 887 forint lesz és jelenleg a vállalkozások 61 százaléka adna béren kívüli juttatást. Viszont megbolygathatja még a piacot, hogy az utalványok ügyében még mindig tart az uniós kötelezettségszegési eljárás.

Cafeteria: lehet spórolni

A vállalatok az idén is adhatnak béren kívüli juttatást dolgozóiknak, amelyek együttes értéke személyenként egy évre vonatkozóan nem haladhatja meg az 500 ezer forintot. A cafeteria elemeinek többségénél az adó- és járulékteher növekedett január 1-jével. Ezzel szemben az a cég, amelyik a teljes életre szóló életbiztosítást vagy az egészségbiztosítást mint kockázati biztosítást választja, spórolhat az adóköltségén – írja közleményében a CIG Pannónia Életbiztosító. A teljes életre szóló életbiztosítás, illetve egészségbiztosítás esetén a rendszeres díj adó- és járulékmentes.


üdülés kereskedelem Erzsébet
Kapcsolódó cikkek