Cégvilág

Növelné az orvoselvándorlást a kényszernyugdíj

Az orvosok döntő többsége szerint rontja a gyógyítás helyzetét, sőt az elvándorlást is fokozhatja az egészségügyiekre is kiterjesztett kényszernyugdíj – derül ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) online felméréséből.

A még dolgozó doktorok nagyjából 11 százaléka, mintegy 3,5 ezer orvos válaszolt a MOK kérdéseire az elmúlt négy és fél napban. A felmérésben részt vettek 41 százaléka maga is érintett a kényszernyugdíjazásban, ennek ellenére 77 százalékuk nincs teljesen tisztában azzal, hogy milyen anyagi, munka-, nyugdíj- és adóügyi következményekkel jár, ha a továbbfoglalkoztatást kéri.

Éger István, a kamara elnöke szerint ezért is kifogásolható, hogy miközben az egészségügyi államtitkár már valamiféle senior ösztöndíjról beszél a munkát választók nyugdíjpótlékaként, erről nemhogy jogszabály, egyelőre semmilyen részlet nem látott napvilágot.


Az online szavazásból az is kiderült, hogy bár a kormányhatározat elvileg a fiatalok munkavállalókat szeretné helyzetbe hozni, a fiatal orvosok egyáltalán nem örülnek idősebb kollégáik nyugdíjba kényszerítésének. Csaknem 50 százalékuk kifejezetten azzal számol, hogy jelentősen megnőnek a munkaterhei, ha ez bekövetkezik, ezért valószínűsítette, hogy megfontolja a külföldi munkavállalást.


A válaszadók mindezek alapján egyetértettek azzal, hogy az orvosi kamara az ágazat átfogó mentességéért harcoljon, ami éppúgy megilletné az egészségügyieket, mint a felsőoktatást - fogalmazott Éger István.

Éger István Magyar Orvosi Kamara kényszernyugdíj orvos
Kapcsolódó cikkek