BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Begyorsultak a Nabucco-előkészületek

Nyárra várható a döntés arról, hogy a Nabucco West vagy a TAP szállíthatja-e Európába az azeri gázt.

Az azeri Sah Deniz konzorcium a tervek szerint júniusban dönti el, hogy a Nabucco West, vagy a TAP konzorcium szállíthat-e majd évi 10 milliárd köbméter gázt Európába – jelentette be a Nabucco konzorcium budapesti ülése után Kovács Pál energetikai államtitkár. Ha nem a Nabuccót, hanem a TAP-ot választják, akkor a gáz nem Európa szívébe, hanem a déli részére érkezik.

Az ülés részvetői ezért sorra vették azokat a feladatokat, amelyeket az eredményhirdetésig még meg kell valósítani. Az addig hátra lévő időben ezért gyakoribbak lesznek a konzorcium találkozói is. (Az előző januárban volt, Szófiában, a következő Bukarestben lesz.)

Reinhardt Mitschek, a Nabucco Pipeline International vezetője emlékeztetett, hogy a konzorcium a közelmúltban beadta végső ajánlatát a Sah Deniz konzorciumnak, és ígéretesek a reménybeli finanszírozókkal való egyeztetések. A Nabucco számára kedvező azeri döntés esetében a nyáron megszülethet a beruházási döntés, és sor kerül a cső kapacitásának a megpályáztatására is. Mint mondta, logisztikai szempontból a Nabucco a legjobb választás az azeri gáz szállítására.

Kovács Pál egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország számára a Nabucco mellett nemcsak a Déli Áramlat, hanem az AGRI projekt, az észak-dél gázfolyosó és a Horvátországgal közösen létesítendő LNG terminál is nagyon fontos.

Gerhard Roiss , a Nabucco-tag OMV eénök-vezérigazgatója a Nabucco előnyei között az ellátásbiztonság javítását és az import diverzifikálását emelte ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.