Cégvilág

Eldőlt: Brüsszel betiltja a vitatott szerek használatát

Betiltja az Európai Bizottság a neonikotinoidoknak nevezett növényvédőszerek használatát, mert környezetvédők azt állítják: ezen szerek számlájára írható a méhek rejtélyes pusztulása. Más szakértők, így például a hazai méhészek is úgy vélik: nem bizonyított, hogy lenne ilyen összefüggés.

Európa a világ első, egész kontinensre kiterjedő tilalmát vezetheti be, amelynek értelmében tilos lenne használni olyan növényvédő-szereket, amelyeknek közük lehet az egész világon megfigyelhető méhpusztuláshoz – írja a brit Guardian online változata azok után, hogy az Európai Bizottság hétfőn szavazott a kérdésben.

Az úgynevezett neonikotinoidok betiltását a környezetvédők egy ideje szorgalmazzák, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy januári tanulmányából is kiolvasható, hogy van összefüggés a méhek kolóniáinak rejtélyes fogyatkozása és a kérdéses növényvédőszerek használata közt.

Vannak más álláspontok is: egyes szakértők azt állítják, nincs bizonyíték arra, hogy a széles körben használt, és mással nehezen, vagy sehogy sem helyettesíthető szerek káros hatással lennének a méhekre. Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadója a közelmúltban lapunknak kifejtette: a Magyarországon végzett vizsgálatok nem erősítették meg az összefüggést, igaz, csupán a kaptárban történő elhullást vizsgálták. Horváth Gábor állásfoglalása szerint a helyzet tisztázására további vizsgálatok kellenek.

A méhek kolóniáinak gyérülése viszonylag új jelenség, amely néhány éve öltött olyan mértéket, hogy aggodalommal töltötte el a szakértőket. A rejtélyes méhpusztulás okaként a környezetvédők néhány éve a mobiltelefonok használatát, és a mobiladótornyok sugárzását nevezték meg.

A most megszületett döntés ellen számos termelői szervezet, és néhány uniós tagállam, így Magyarország is tiltakozott korábban. A magyar méztermelés európai méretekben is jelentősnek számít, annak ellenére, hogy a hazai agráriumban elterjedt a neonikotinoidok használata.

A 27 uniós tagállam szavazata alapján a legtöbb ország támogatja a tiltást, de nem érték el azt a többséget, amelyet a közösségi jog megkíván. A végső döntés így az Európai Bizottság kezébe került. „A kérdés eldőlt” – nyilatkozta a Guardian-nek egy brüsszeli forrás arra utalva, hogy a tiltás formális bejelentése heteken belül várható.

méhpusztulás Európai Bizottság neonikotinoid agrárium méhészet
Kapcsolódó cikkek