A Gazprom óvja az európai cégeket attól, hogy kövessék a német RWE példáját, amely az orosz cég szerint tőle vásárolt gázt adott el a vele régóta árvitában álló Ukrajnának, írja a Reuters.

Ukrajna viszont azt állítja, hogy kénytelen túl magas árat fizetni a gázért a Gazpromnak, amely az európai gázfelhasználás mintegy negyedéről gondoskodik. A hírügynökség emlékeztet, hogy hasonló nézeteltérés vezetett 2006-ban és 2009-ben is ahhoz, hogy leállt az Oroszországból Ukrajnán át Európába tartó gáz szállítása. Igaz, most sem orosz, sem ukrán részről nincs jele, hogy az eset megismétlődhet.
Az Európába küldött orosz gáz bő fele Ukrajnán át érkezik. Ukrajna azt panaszolja, hogy többet kell fizetnie az orosz gázért, mint a Gazprom uniós vevőinek. (Ez így nem igaz, de az uniós átlagnál valóban drágábban vásárolt – a szerk.)

Ukrajna a múlt évben kezdett kis mennyiségű nyugati importot beszerezni, a mennyiséget évi 8 milliárd köbméterre növelné, hogy kiválthassa vele az orosz importot. (Magyarországon keresztül jelenleg próbaszállítás történik, névleges nagysággal.) A Gazprom igazgatósági elnöke, Alekszej Miller a Reuters szerint csalárdnak nevezte azt a kereskedelem-technikai megoldást, amellyel keleti szomszédunk orosztól eltérő eladótól gázhoz jut az európai piacról. Szóvivője, Szergej Kuprijanov szerdán azt mondta, hogy az európai cégeknek távol kellene tartaniuk magukat a hasonló ügyletektől. „Biztosak vagyunk benne, hogy komoly európai vállalatok nem vesznek majd rész ilyen kétes gázügyletekben Ukrajnával, amelyben a Gazprom gáza oda kerül, ahová nem tartozik (az ukrán állami Naftogazhoz)” – mondta.

Ukrajna 2009-ben, előz miniszterelnöke, Julija Timosenko alatt írta alá azt a ma is hatályos gázimport szerződést, amely az általa kifogásolt, magas árakat rögzíti. Timosenkót (elsősorban ezért a szerződésért) hét év börtönre ítélték.

A Gazprom azt mondja, hogy Ukrajna tavaly 33 milliárd köbméter gázt vásárolt tőle, majdnem annyit, mint legnagyobb vevője, Németország. Az ukrajnai ár 430 dollár volt ezer köbméterenként, míg az európai átlagár csak 370 dollár. Ukrajna az idén negyedével kevesebb orosz gázt akar átvenni, mint tavaly, a német RWE-vel pedig egy ötmilliárd köbméteres tételről állapodott meg.