Cégvilág

Milliárdok múlnak az esőn

Megoszlanak a vélemények arról, hogyan alakulnak idén a kukoricaárak. Azok után, hogy az elmúlt hetekben az USA középnyugati részén túl sok csapadék hullott, sokan áremelkedéstől tartanak, míg más piaci szereplők árcsökkenést vetítenek előre. A kukorica amerikai termelése az egész világpiacra kihatással van, és alapvetően határozza meg az élelmiszer- és biodízel-árakat.

A kukorica- és a szójaárak némileg emelkedtek, miután az Egyesült Államok kiemelt termőterületnek számító középnyugati részén a heves esőzés késleltette a vetést – hívja fel a figyelmet a The Wall Street Journal online változata.

A komoly mennyiségű csapadék különösen Iowa, Minnesota és Illinois államban, vagyis a világ egyik legfontosabb termőterületeinek számító államokban okoztak fennakadást. Az eső miatt ugyanis a farmerek nem tudtak annyi kukoricát és szóját vetni, mint amennyit eredetileg terveztek. A gabonakereskedők egy része ugyanakkor úgy látja: ma még túl korai lenne többmillió hektárnyi termőterületet egyszerűen leírni.

Vannak komolyan kétkedők is. Az eső úgy látszik komoly félelmeket okoz, miután az elemzés rámutat: a „kukoricaövként” emlegetett területen sok mezőazdasági termelő mé egyáltalán nem tudta elvetni a termést. A borúlátóbb gabonakereskedők azt állítják, hogy ennek eredményeképp akár 2-3 millió hektárral is csökkenhet a kukorica termőterülete. Igaz, az Egyesült Államokban még így is bőven 35 millió hektár felett alakulna a vetésterület, megtartva ezzel az országot a világ legnagyobb kukoricatermesztőjének.

A kukorica júliusi szállításra ugyanakkor drágult 1,4 százalékkal, így jelenleg a Chicagói Árutőzsdén (CBOT) 6,665 dollárért jegyzik bushelenként. A szója ennél is nagyobb mértéken drágult, itt 2,2 százalékkal kúsztak fel az árak. Az egyik legfontosabb fehérjealapú takarmány ezután 15 dollár felett van bushelenként.

 

cbot USA árak kukorica mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek