Cégvilág

Erre kell figyelni - Erre figyeltek a vámosok

A NAV tájékoztatót tett közzé, melyben bemutatásra kerülnek a vám utólagos ellenőrzések megállapításai alapján tapasztalt, jellemzőnek tekinthető jogszabálysértések. Az ellenőrzések tanulságait Falcsik István, a Deloitte Legal hálózathoz tartozó ügyvédi iroda ügyvédje foglalja össze.

A vámkezelés elvégzése és az áru kiadása után végzett vám utólagos ellenőrzés jellemzője, hogy annak keretében az arra feljogosított szervek megvizsgálhatják a vámellenőrzés alá eső áruk tekintetében végzett behozatali, kiviteli vagy tranzitműveletekre vonatkozó kereskedelmi okmányokat, bizonylatokat és egyéb pénzügyi dokumentumokat, elektronikus nyilvántartásokat annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak az áruk vámellenőrzés alá helyezésének megtörténtéről, illetve a vámáru-nyilatkozatokban foglaltak pontosságáról. Emellett lehetőség van az említett árukat érintő kereskedelmi műveletek vizsgálatára is.

Az utólagos ellenőrzés során feltárt jogsértések és leggyakrabban előforduló megállapítással érintett területek a következők:

• Az Európai Unión kívül és belül felmerült, vámérték és áfaalap-növelő, szállítási (fuvar, logisztikai, árukezelési és mozgatási), spedíciós és biztosítási költségek nem a valóságnak megfelelően kerültek megosztásra, kimunkálásra, a nem közösségi áruk vámértéke, illetve áfa-alapja tekintetében a vámeljárások kezdeményezése során. Ez a mulasztás főleg arra vezethető vissza, hogy a gazdálkodók – a tényleges ügyleti értékeknek megfelelően – a szabad forgalomba bocsátást követően kiállított/beérkezett, a megváltozott darabszámra, egységárra, árfolyam-különbözetre vonatkozó módosító számláknak megfelelően a korábban kimunkált vámérték módosítását nem indítványozzák. Emellett a vámérték, ügyleti érték kimunkálása során ugyancsak jellegzetesnek tekinthető hiba, hogy a szállítmányhoz csatolt proforma számla alapján történik a szabad forgalomba bocsátás, ezek a számlák azonban csak előzetesen kiállított, nem a konkrét pénzügyi tranzakcióhoz kiállított számlák, és ezt követően utólag olyan értékesítési számlák születnek a felek között, amelyek már más értéken kerülnek kiállításra.

- A légi szállítás költsége nem a Vámkódex végrehajtásáról szóló 1993. július 2-i 2454/93/EGK bizottsági rendelet 25. melléklete szerint került bevallásra/megosztásra.

- Ügyleti érték helytelen bevallása, a tényleges ügyleti érték és a bevallott
vámérték eltérése (tervezési és mérnöki munka költsége, ügynöki jutalék, szerszámköltség, klisé költség, csomagolási és adminisztrációs költségek nem kerültek beépítésre a nem közösségi áruk vámértékébe).

- A felmerült vámérték növelő tényezők közül kiemelkedik a jogdíjak bevallásának hiánya.

- Áruosztályozás nem megfelelő elvégzése. Az áruosztályozási területet érintően a legtöbb megállapítás az alkatrészek, tartozékok tarifális besorolásával volt kapcsolatos.

- MEURSUNG-kód helytelen alkalmazása.

- Kiviteli vámeljárás esetén nem megfelelő statisztikai érték alkalmazása.

A vizsgálati megállapítások széles spektruma is jól tükrözi a fokozódó ellenőrzési aktivitását, mely az adón túl a vámterületen is tapasztalható – hangsúlyozza Falcsik István.

Deloitte Falcsik István vám utólagos ellenőrzések
Kapcsolódó cikkek