Cégvilág

Bájtot bájtért, avagy érdemes-e visszahackelni a hackelőket?

Az Economist szerint kétféle cég létezik: az egyik tisztában van vele, hogy hackertámadás áldozata lett, a másikat úgy támadták meg, hogy nem tud róla. Egyes szakértők szerint a vállalatoknak agresszívabb taktikával kéne válaszolnia az egyre harciasabb hackereknek, de nem biztos, hogy ez jó ötlet.

Ötvenhat amerikai vállalat, százkét sikeres hackertámadás egy hét alatt – ez a legfrissebb éves mérleg, ami azt mutatja, hogy egy év alatt 42 százalékkal emelkedett a hackerakciók száma az Egyesült Államokban.

Az Economist szerint ennek tudható be, hogy Washingtonban is egyre több támogatója van a visszahackelésnek. Ennek lényege, hogy az adatlopásokat követően a megkárosított cégek lenyomozhatják és visszakövetelhetik az illegálisan felhasznált információkat, illetve megakadályozhatják azok felhasználását anélkül, hogy ezzel kárt okoznának más rendszerekben.

A módszer támogatói között van többek között Jon Huntsman volt kínai nagykövet és Dennis Blair, a nemzetbiztonság korábbi vezetője. Ez azonban veszélyes terep: az Egyesült Államok eddig élen járt a hackerek elleni nemzetközi harcban és jó ideje próbálja rávenni a kínai és orosz vezetést arra, hogy fékezze meg az országban működő hackereket. Ha engedélyezné saját cégeinek, hogy visszavágjanak, azzal aláásná diplomáciai pozícióit – írja a The Economist.

A vállalatok most arra panaszkodnak, hogy nem kapnak elegendő és kellően világos útmutatást a támadókról, részben azért, mert a digitális nyomozók nem szívesen fedik fel forrásaikat. A lap ugyanakkor hozzáteszi: lehetséges, hogy a cégeknek előbb a saját házuk táján kellene söprögetniük. A Verizon telekom óriásfelmérése szerint a cégek elleni hálózati támadások háromnegyede gyenge vagy ellopott jelszavak miatt következik be. Vagyis ahelyett, hogy még jobban felfegyverkeznének a hackerek ellen, elég lenne, ha betömnék azokat a lyukakat, ahol beszivárognak a támadók.

economist Verizon hacker
Kapcsolódó cikkek