Cégvilág

Tarol az importbor

A szőlő jól átvészelte az aszályt, ám így is csak erős közepes mennyiségre számítanak idén a borászok. Az ágazat számára létkérdés lenne a több termés, az elmúlt évek gyengélkedése miatt ugyanis az import nagy teret nyert a piacon. Ha a szüretig hátralévő idő kedvező lesz, akkor azonban kiváló évjárat lehet az idei.

Jó minőséget, de csak erős közepes termést várnak idén a borászok, jóllehet az ágazat a piac alakulása miatt is nagyon rá lenne szorulva a mennyiségi növekedésére. A hazai borászat helyzete az elmúlt években jelentősen megváltozott a korábbiakhoz képest.

A magyar bortermelés a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért a Magyarországra irányuló borimport fokozatosan nőtt. Ezt a tendenciát csak felerősítette az, hogy a vásárlóerő gyenge volt az elmúlt években, ezért a fogyasztók az olcsóbb, jellemzően olasz borok felé fordultak.

Az ágazat azonban pozitív folyamatokat is átélt: az elmúlt években az uniós forrásoknak köszönhetően számos borászati fejlesztés megvalósult idehaza, amelynek eredményeképp a magyar borok minősége sokat javult. A mennyiség idén sem lesz kiemelkedő, de a minőség jól alakulhat 2013-ban.

„A szőlőt kevésbé viselte meg a nyári aszály és forróság, mint más mezőgazdasági kultúrákat. A szőlő gyökere mélyebbre nyúlik, ezért jobban ellenáll a szárazságnak, különösen azok után, hogy télen és tavasszal jelentős mennyiségű csapadék hullott, így a talaj nedvességtartalma alapvetően jó volt” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Marcinkó Ferenc. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke lapunknak hozzátette: a szőlő tehát nem szenvedett komoly károkat. Igaz ugyan, hogy a korai érésű fajtákkal nem volt kegyes az időjárás.

„A virágzás idején hűvös, csapadékos idő volt, ezért egyes korai érésű fajták, muskotályosok, vagy például az irsai olivér beporzása nem volt elégséges mértékű. A fürtszámhoz képest a termés mennyisége aránylag kevés, a minőséggel azonban várhatóan ezen fajták esetében sem lesz komoly baj” – tette hozzá az elnök.

Marcinkó Ferenc példaként a Tokaji Borvidéket hozta, ahol a szokásos 33–35 tonnás szőlőtermés helyett idén 30 tonnás termés várnak a szakemberek. Mindez azt jelenti, hogy valamivel 10 százalék feletti mínusz várható a termés mennyiségét illetően. „A terméskiesés azonban az ország egyes régióiban eltérő mértékű, de alapvetően közepes termésre számítunk idén” – fogalmazott az elnök, aki szerint az idén a minőséggel nem lesznek gondok.

„Az időjárás hatásai miatt kissé előbbre jöhet a szüret ideje, és egyes fajták szüretelési ideje összecsúszhat. Ez okozhat problémákat a gazdáknak, akiknek ebben az eseten jól meg szervezniük az erőforrások felhasználását” – tette hozzá Marcinkó.

„Az elmúlt napok esőzése a legtöbb fajtának jót tett, de néhányra kifejezetten rossz hatással volt. A késői fajtáknak azonban kellett a csapadék” – jelentette ki lapunknak Ruppert Ákos. A villányi borász hozzátette: „amennyiben a hátralévő időban az ősz napsütésesnek bizonyul, akkor egy egyenletes jó időjárás akár parádés évjáratot is eredményezhet.”

2012: egymillió hektoliter mínusz

A tavalyi év szélsőséges időjárása miatt csaknem félmillió hektoliterrel kevesebb termett, mint az ország igénye, és a korábbi szintén félmillió hektoliternyi exportárualap is hiányzott. A tavaly tavaszi fagy és a 2012-es nyári aszály a minőségre nem volt nagyon rossz hatással, de a mennyiséget jelentősen csökkentette. Kiemelkedő teljesítmény ugyanakkor nem hozott a 2012-es évjárat.

Tavaly Magyarországon 1,9 millió hektoliter bor termett, ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. Eezen felül más években a magyar termelők 0,5-0,6 millió hektoliter bort exportálni is szoktak. Vagyis tavaly egymillió hektoliter körül volt az éves deficit.

Tavaly Magyarországon 1,9 millió hektoliter bor termett, ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. Eezen felül más években a magyar termelők 0,5-0,6 millió hektoliter bort exportálni is szoktak. Vagyis tavaly egymillió hektoliter körül volt az éves deficit.

-->

bor szüret Tokaj hegyközségek szőlő
Kapcsolódó cikkek