Cégvilág

Balatoni ingatlanok tucatjaival gazdagodhat Erzsébet

Újabb nagy értékű állami ingatlanok vagyonkezelői joga kerülhet át ingyen az Erzsébet Vagyonkezelő Kft-hez Zánkától Nyíregyházáig. Az erről szóló törvénymódosító javaslat már csak a zárószavazásra vár. Az eredeti javaslat még csak a zánkai gyermekváros területén fekvő 20 ingatlanról szólt, de a parlament gazdasági bizottsága egy módosítóval közel megduplázta a listát, és fonyódi, siófoki, balatonvilágosi, balatonberényi és nyíregyházi táborokkal, üdülőépületekkel bővítette a porfóliót.

„Ezen közösségi ingatlan együttesek a hátrányos helyzetű célcsoportok számára biztosítanak üdülési, táborozási lehetőséget. Ezáltal a program nem csupán azt teszi lehetővé, hogy olyan érintettek részesüljenek üdülési lehetőségben, gyakorolhassák a turisztikai szolgáltatásokhoz való jogukat, akik önerejükből nagy valószínűséggel soha nem tudnának utazni, hanem azt is, hogy a társadalom különböző szegmentumaihoz tartozó gyerekek együtt vegyenek részt a táborokban, támogatva ezzel a hátrányos helyzetűek korai társadalmi integrációját” – fogalmaz Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke az indoklásában.

A benyújtó kormánypárti képviselő pedig úgy látja, hogy a vagyonkezelővé történő kijelöléssel a törvény – különösen a szociális üdültetés, valamint a gyermek és ifjúságvédelmi programok ellátásának céljából – az Erzsébet-program balatoni bázisa megteremtésének ad biztonságos, a hosszú távú hasznosítást megalapozó jogi keretet.

Még 2013 februárjában az MNV Zrt. Igazgatósága jóváhagyta azt a bérleti szerződést, amely szerint a Zánka – Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. a vagyonkezelésében lévő Zánka, gyermekváros ingatlanon 4 darab létesítményt és az azokat körülvevő zöldövezetet bocsátotta az Erzsébet Program részére. A bérlemény épületei 8180 négyzetméteren találhatóak, különálló, nyári épületekként funkcionálnak, mindösszesen 3808 négyzetméter alapterületen 896 fő befogadására alkalmasak és 15 évre kerülnek az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-hez, amely június óta a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. tulajdona. A zánkai táborban a Mészáros és Mészáros Kft. 900 milliós forintos felújítást végzett, annak érdekében, hogy a gyerekeket még jobb körülmények fogadják.

Még áprilisban az MNV Zrt. 17 állami tulajdonú üdülőingatlant adott át az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak (ESZTV) Nonprofit Kft. részére. Közülük mintegy 4,5 milliárd forint nyilvántartási értékű, összesen 12 üdülő esetében a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) volt a vagyonkezelő. Ide tartozik többek között az alsóörsi, a balatongyöröki, balatonőszödi, lovasberényi, siófoki, soproni és tihanyi Erzsébet Szálloda.

Még mindig kaszálnak a hostelek

Szeptemberben is érezhető volt a turizmusban a Malév-hatás, vagyis a fapados-invázió miatt tömve voltak a különféle ifjúsági szállások. A KSH adatai szerint szeptemberben 35 százalékkal, január és szeptember között pedig összességében 80 százalékkal több külföldi turista foglalt szállást a hostelekben. Ez 67 százalékkal több éjszakát jelent. Az ifjúsági szállás széles kategóriát ölel fel. Idetartoznak a youth hostelek, kulcsosházak, erdei iskolák, az alacsonyabb kategóriájú panziók. Gyakran már 1000-1500 forintért is kínálnak egy-egy éjszakát.


Balaton Erzsébet
Kapcsolódó cikkek