Cégvilág

Illegális dohánypiac: közel 4,5 millió ellenőrzést végzett a NAV idén

Az illegális dohánypiac kereskedelem ellen idén közel 4,5 millió ellenőrzést végzett az adóhatóság, ebből több mint 16 ezer történt a zöldhatáron és több mint 86 ezer a közutakon – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági tárca adó és pénzügyekért felelős államtitkára. Ha ellenőrzött forrásból származó információ áll rendelkezésre, akkor a NAV bárhol, bárkinek a tulajdonában lévő ingatlanon, épületben ellenőrzést tarthat a (kereskedelmi mennyiségű) adózatlan jövedéki termék felderítése érdekében.

határszakasz, A a lehető legszélesebb körben szerzi be és folyamatosan frissíti a legális dohánytermék-értékesítésre vonatkozó adatokat, információkat, amelyek kapcsán rendszeres az adatcsere mind a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-vel és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, mind a jelentősebb dohányipari szereplőkkel – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva Orbán Gábor. A nemzetgazdasági tárca és pénzügyekért felelős államtitkára az MSZP-s Kovács Tibornak válaszolt, aki azt firtatta, hogy „Önök csak beszélnek a feketekereskedelem visszaszorításáról, ezen belül a fiatalok egészségének védelméről vagy tesznek is érte valamit?”

Orbán leírta, hogy a szektor ellenőrzése keretében a tagállami külső határátkelőhelyeken (ukrán, szerb) zajló vámellenőrzés során a NAV a személy- és teherforgalom, személyautóforgalom, vasúti forgalom, valamint a posta- és légi-forgalom keretében zajló árumozgást kontrollálja. „Ez 2013. január 1. és november 4. között 4 millió 464 ezer 726 ellenőrzést jelentett” – közölte az államtitkár, aki szerint a kormány ahogyan eddig, a továbbiakban is – különösen a fiatalkorúak körében – kiemelten fontos kérdésként kezeli a dohányzás visszaszorítását.

A NAV jövedéki szakterülete a cigarettacsempészet visszaszorításának érdekében a harmadik országos közúti és vasúti határátkelőhelyeken szigorított vizsgálatokkal ellenőrzi a személy-, illetve teherforgalmat. Emellett a társhatóságokkal közösen állandó, illetve eseti ellenőrzéssorozatok keretében zöldhatár-ellenőrzéseket hajt végre a harmadik országokkal határos földrajzi területeken. 2013. évben 16 ezer 571 esetben végzett az adóhatóság zöldhatár ellenőrzést.

Orbán szerint az Ukrajnával közös határszakaszon (zöldhatáron) jelentős erőforrás összevonás valósult meg, a NAV érintett szakterületei és a rendőrség nagy erőfeszítéseket tesznek a csempészet megakadályozására. Az illegális dohánytermék behozatala szempontjából alacsonyabb kockázattal bír a közös tagállami határszakasz, ugyanakkor az ukrán határsáv közelébe eső szlovák és román határsáv kiemelt figyelmet kap, csakúgy, mint a Szerbiához közel eső magyar-horvát, illetve magyar-román határszakasz.

Ezen határszakaszokon szervezett közúti ellenőrzésekkel, rövidebb-hosszabb ideig tartó folyamatos jelenlétet biztosító akciókkal lép fel a NAV a feltételezett szállítmányok felderítésre érdekében. „Itt is fontos szerep jut a bűnügyi szakterület nyomozati munkájának, valamint a bűnügyi információszerzésen alapuló célzott ellenőrzések, akciók lebonyolításának” – írta az államtitkár. A belterületre bejutott dohánytermékek felderítése érdekében összehangolt közúti ellenőrzési akciókat hajtanak végre, amelyek keretében idén 86 ezer 691 ellenőrzést végeztek.

Az adóhatóság helyiség ellenőrzést is végez a jövedéki törvény alapján. Orbán hangsúlyozta, hogy ha ellenőrzött forrásból származó információ áll rendelkezésre, akkor a NAV bárhol, bárkinek a tulajdonában lévő ingatlanon, épületben ellenőrzést tarthat a (kereskedelmi mennyiségű) adózatlan jövedéki termék felderítése érdekében. Az adóhatóság a feltételezett illegális értékesítési pontokon (közterületek, szórakozóhelyek) is megjelenik.

Az utóbbi időszakban egyre nagyobb teret hódít az internetes ezért folyamatosan figyelemmel kísérik az internetes hirdetéseket is. „Az illegális internetes értékesítési tevékenységgel szemben hatékony megoldást jelent a jogsértő hirdetések eltávolítása, ezáltal a hirdetési tér szűkítése” – hangoztatta az államtitkár. Ennek érdekében a NAV a különböző hirdető, vagy aukciós portálok üzemeltetőivel együttműködést alakított ki, amelynek keretében az internetes portálokat rendszeresen ellenőrzik, a hirdetések azonosítóit legyűjtik és elküldik az üzemeltetők részére, akik azokat haladéktalanul (jellemzően 3 napon belül) eltávolítják. Készítette egy általános tájékoztató anyagot, amelyet az üzemeltetők rendelkezésére bocsátottak.

Ebben az évben hat portálon (TeszVesz, Vatera, Apród, Topapró, Expressz és Apróhirdetésingyen) összesen 1289 jövedéki törvénysértést megvalósító hirdetés kapcsán intézkedett a NAV azok eltávolítására. Ezek közül 710 hirdetés vágott dohány illegális kereskedelmére vonatkozott, amely az összes eltávolított hirdetés 55,1 százaléka. A hirdetéseiket rendszeresen megújító hirdetők adatait a NAV bekéri és próbavásárlásokat kezdeményez. Orbán kiemelte hogy az illegális dohányforgalmazás ezen formája elleni fellépés egyre nehezebb, mivel a személyes átadás-átvétel egyre kevésbé jellemző, azt felváltja a különböző átvételi pontokon, utánvételes postai küldeményként történő átadás-átvétel. Ezért a NAV a postacsomagok ellen őrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

NAV Szlovák eltávolítás hirdetés Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Szerbia kovács tibor zöldhatár MSZP internetes kereskedelem adó és pénzügyekért felelős államtitkára Ukrajna árumozgás vámellenőrzés posta- és légi-forgalom jogsértő NGM adóhatóság Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. illegális dohánytermék-értékesítés személy- és teherforgalom vasúti forgalom személyautóforgalom fiatalkorúak Nemzetgazdasági Minisztérium dohánytermék csempészet román dohányzás
Kapcsolódó cikkek