Cégvilág

Financial Times: trükk a Hernádi-per

A Mol-elnök elleni pótmagánvádas eljárást elemezte a Financial Times brit üzleti napilap hétfőn. Trükk lehet a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a múlt héten a Fővárosi Törvényszéken indult pótmagánvádas eljárás - olvasható a Financial Times (FT) brit üzleti napilap honlapján.

A per a Mol és a horvát kormány közötti csata újabb csavarja, amely befektetők szerint jogi megoldást jelenthet a két fél szembenállására - írta Kester Eddy, az FT budapesti tudósítója.

Az FT által megszólaltatott, névtelenül nyilatkozó magyar elemző szerint a trükk az, hogy ha a magyar bíróság Hernádi javára dönt, akkor ezt az ítéletet el kell fogadniuk az európai uniós tagállamok bíróságainak - köztük a horvát igazságszolgáltatásnak - is, ezzel pedig gyakorlatilag semlegesíthető a Mol elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban kiadott elfogatóparancs.

A Hernádit képviselő Zamecsnik Péter tagadta, hogy szándékosan kitervelt eljárásról lenne szó, és a vádló összejátszana a vádlottal az ügyben. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy az esetleges felmentés - amelyet az FT által megszólaltatott elemező biztosra vesz - kihathat a horvát ügyre.

Hernádi ellen Bánhegyi Ilona, a Mol korábbi vezető jogtanácsosa indított pótmagánvádlóként büntetőeljárást vesztegetés nemzetközi kapcsolatban, jelentős kárt okozó csalás, valamint különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatt.

A korábban indult horvát eljárásban Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször cáfolta ezt.

FT INA per Hernádi Zsolt Mol
Kapcsolódó cikkek