Cégvilág

Kevesebben chartereznek

Az idei 24 után jövőre csak 18 utazási iroda vállalkozhat charteres utazásszervezésre.

Véglegeshez közeli adatok szerint egyelőre a mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül mindössze 18 vállalkozott charteres utazásszervezésre, az általuk 2014-re igazolt kaució mértéke pedig mintegy 7,5 milliárd forintot – derül ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) november 29-i nyilvántartásából. Így egyre biztosabb, hogy a 2013-as szintet nem éri el a piac, amikor 24 cég vállalkozott charteres utazásszervezésre 9 milliárd forintos kaucióval. Már korábban közölte a Világgazdaság a charterező irodák sorrendjét (Neckermann, IBUSZ, Kartago), most annyi újdonság történt, hogy publikussá vált az Unitravel vagyoni biztosítéka is.

A kiutazási piac erősödő szereplője ismét növelte a kauciót, ezúttal 441 millió forintról 503 millió forintra, ami a Best Reisen csődje, illetve az OTP Travel piaci kiszállása miatt jelenleg már az ötödik helyhez elegendő a Green Travel mögött. Szintén marad a charterpiacon a Sun and Fun 320 millió forintos letéttel, valamint a Grand Tours, a Taurus Reisen és a Robinson. A charterező cégeknek a magasabb kockázat nyomán 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint.

A nem chartereztető utazásszervezőknél 12 százalék a biztosíték, itt is már nagyjából minden fontosabb szereplő kauciója ismert. Az MKEH listáján már nyilvános lett a Tensi, a Vista és a Weco vagyoni biztosítéka is. A Tensi 192 millió forintos összege ráadásul a harmadik helyhez is elég a Fehérvár Travel és az OTP Travel után. A Vista 120 millió forintos letéte szintén az élmezőnyhöz tartozik.

A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat. A korábbi csődök bebizonyították, hogy nincs összefüggés a kaució összege és az adott iroda biztonságos működése között. Még 2010-ben 18 milliárd forint volt az összesített biztosíték, 2011-re történt egy hárommilliárd forintos csökkenés, azóta állandósult a 15 milliárd forintos szint. Ez 2014-ben 14 milliárd forintra csökkenhet, amiben fontos szerepet játszik a Best Reisen csődje. A hivatal végleges adatai december végére várhatók, de már minden jelentősebb piaci szereplő nyilatkozott.

charter turizmus
Kapcsolódó cikkek