Cégvilág

Lényegesen felgyorsítható a vitás elszámolások rendezése az építőiparban

Jövőre több száz, az építési vállalkozóktól érkező kérelemre számítanak a Teljesítésigazolási Szakértői Szervnél (TSzSz) – mondta el érdeklődésünkre Máté Miklós, a szervezet vezetője. Az augusztusban létrehozott TSzSz-hez eddig ötven kérelem érkezett sőt, az első, szeptemberben indult ügy esetében, amelyhez a szervezet adott szakvéleményt már bírósági döntés is született, ami a szakértők által megállapított díj 95 százalékát ítélte meg az eljárást kezdeményező vállalkozásnak.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv segítségével lényegesen felgyorsítható az építőiparban a vitás elszámolások rendezése. Máté Miklós közlése szerint a TSzSz véleményezésével a kiemelt ügyekhez hasonló soronkívüliség érhető el, ezáltal rövid idő alatt lezárhatók a viták. Ráadásul lényegesen kisebb anyagi terhet ró ez a megoldás a vállalkozókra, mint egy hagyományos polgári peres eljárás, hiszen a kérelmezőnek csak a szakértői díjat kell állnia. Az eljárás díja a vitatott összeg nettó értékének 1 százaléka, de legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forint lehet – tette hozzá Máté Miklós. Egyébként arra is volt már példa, hogy elegendő volt annak megemlítése, hogy a TszSz-t bevonták a vitás ügy rendezésébe, és a fizetéstől addig elzárkózó fővállalkozó beleegyezett az egyeztetésbe – számolt be a tapasztalatokról a szervezet vezetője.

A TSzSz-nek jelenleg 155 szakértő dolgozik, de folyamatban van további 30 szakember felvétele. A cél az, hogy mind területileg, mind szakmailag minél teljesebb körű országos lefedettséget biztosítsanak – mondta el a szervezet vezetője. A későbbiekben az igényeknek megfelelően még további 15 fővel növelhető a szakértők száma. Bár a TSzSz működését szabályozó törvény 2013. július elsejével lépett életbe, az el nem évült követelésekre vonatkozóan visszamenőleges hatályú.

Vagyis a szervezet szakvéleménye a korábbi viták esetében is mérvadó. Emellett a teljesítésbiztosítási mellékkötelezettségek kapcsán is kérhető a közreműködése. Míg korábban a megbízó a kivitelező által kínált bankgaranciát egyoldalú nyilatkozattal lehívhatta, addig a 2013. július 1. után megkötött szerződéseknél kötelező kikérni a TSzSz véleményét, hogy reális-e lehívni a bankgaranciát, és amennyiben igen, milyen összegben.

Küzdelem a lánctartozás ellen

A 2006 óta komoly válsággal küzdő hazai építőipar helyzetét nehezíti a becslések szerint mintegy 400 milliárd forintos lánctartozás. A jelenség elleni küzdelem egyik eszköze a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) a viták rendezésének felgyorsításával. A TSzSz független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működik. A szervezet segítségét az MKIK-nál vagy a területileg illetékes kamaránál, az álláspontját alátámasztó iratok benyújtásával, személyesen, elektronikusan vagy postai úton.


tszsz lánctartozás építőipar
Kapcsolódó cikkek