A magyar háztartások nyolcada nem vásárol karácsonyi ajándékot az idén, de akik vásárolnak, azok általában ugyanannyit gondolnak költeni, mint tavaly - írta a Tárki Társadalomkutatási Intézet idén decemberi adatfelvételének elemzése alapján.

A felmérés szerint a háztartások több mint kétharmada ugyanannyit, valamivel több, mint negyede kevesebbet, 6 százaléka többet tervez költeni karácsonyi ajándékra, mint tavaly. A 2011-es hasonló felmérésben a megelőző évhez képest kevesebbet költők aránya 46 százalék, az ugyanannyit költőké 50 százalék, míg azoké, akik nagyobb kiadásra számítottak, 4 százalék volt.

Míg az idén a magyar háztartások 12 százaléka nem tervezett karácsonyi ajándékvásárlást, addig két éve ez az érték 15 százalék volt - ismerteti a Tárki. Az átlagosnál magasabb a karácsonyi ajándékot nem vásárolók aránya azok körében, akik községben, a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon (16-17 százalék), illetve az Észak-Alföldön (22 százalék) élnek.
 
Pénzt és Erzsébet-utalványt adnak a legtöbbször év végi jutalomként dolgozóiknak a munkáltatók - derül ki az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. és a Devise Hungary együttműködésében készült országos kutatásból.

A felmérést ismertető szombati közleményből az is kiderül, hogy a megkérdezett 1206 munkáltató négyötöde átlagos vagy jó évet zárt az idén, de nem mindegyiküknél részesülnek jutalomban a dolgozók. A kutatás résztvevői közel 351 ezer embert foglalkoztatnak a versenyszférában, a közszférában és a nonprofit szektorban.

Az adatok alapján elsősorban pénzt adnak a gazdasági társaságok és a különféle intézmények a karácsonyi időszakban. A válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dolgozói biztosan számíthatnak pénzbeli jutalomra, további 15 százalékuk tervbe vette azt a kérdőív kitöltésének időpontjában.

A mindössze három éve bevezetett Erzsébet-utalvány a második leggyakoribb év végi jutalmazási mód. A megkérdezettek 19 százaléka él ezzel a lehetőséggel, és további 11 százalék tervbe vette azt. Természetbeni juttatást a munkáltatók 11 százaléka ad év végén, további öt százalék nyilatkozott úgy, hogy tervez ilyen fajta jutalmat.