Cégvilág

Térhatású magzatok - fotóval

Új távlatokat nyit a magzati fejlődési rendellenességek, valamint a pajzsmirigy-, a prosztata-, vagy májrák korai felismerésében is az a világújdonságnak számító öt dimenziós ultrahang-készülék, amelyet két hónappal párizsi bemutatása után Magyarországon először a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vettek használatba.

Az új képalkotó berendezés abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolult mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítva és a napi gyakorlatban is könnyen alkalmazhatóvá teszi az ultrahang-képet. 


 

A gép precíz mérések elvégzésére képes, ami azért fontos, mert a magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához elengedhetetlen a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahangvizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, azokat azonban ez a készülék teljes mértékben kizárja. Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmaznak. Ezeket a méréséket a gép automatikusan végzi, kizárva a vizsgáló hibalehetőségét. A gép által rögzített információk digitalizált formájában tárolhatók és továbbküldhetők, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül elvégezhetők.

 

Az új készülék alkalmas valós három dimenziójú kép megjelenítésére 3D-s TV-képernyő segítségével. Az eddigi háromdimenziós ultrahang készülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. 


5D ultrahang Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek