Cégvilág

Fokozottabban figyelnek a sertésállományra Magyarországon

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden szakmai értekezleten számol be a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságán dolgozó szakembereknek a sertések PRRS-mentesítéssel kapcsolatos feladatokról - közölte a Nébih. A hazai állomány tisztaságának igazolása az orosz behozatali tilalom miatt is fontos.

Ezt követően a hatósági állatorvosok tájékoztatni fogják az illetékességi területükön működő sertéstartókat a további teendőkről. A PRRS egy olyan vírusos megbetegedés, amely kocákban elsősorban reprodukciós zavarokat, fiatal sertésekben pedig légzőszervi tüneteket idéz elő. Csak a házisertéseket és vaddisznókat fertőzi meg a vírus, az emberre veszélytelen.  

Amennyiben egy, a PRRS-től mentes állományba bekerül a vírus, akkor a kocáknál vetélést és koraellést okozhat. De a betegség következménye lehet fejlődési rendellenesség is. Ha egy fertőzött állományba kerül a vírus, akkor enyhébb tüneteket okoz és nem okoz annyi vetélést, mint a vírustól mentes jószágok esetében, viszont csökken az elléseknél a malacszám és romlik a malacok növekedési képessége, gyarapodása. Emellett a hízóállományokban okozhat a vírus jelenléte légzőszervi tüneteket is, például köhögést.

Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkár a múlt héten Moszkvában az MTI-nek elmondta, hogy az idén hét magyarországi megyében végzik el a sertésállomány mentesítését a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómától (PRRS). A mentesítés gyakorlatilag elindult - tette hozzá az államtitkár, aki oroszországi látogatásán nyilatkozott az MTI-nek.

A magyar hatóságok számára azért is fontos az állomány mentesítése, és ellenőrzése, mert a Oroszország a közelmúltban megtiltotta, hogy az sertéshúst és készítményeket szállítson területére, a litvániai sertéspestis miatt. Az afrikai sertéspestis – amely csak nevében rokon a középkorban pusztító pestissel – kórokozóját a balti ország hat régiójában fedezték fel vaddisznókban, az ország állategészségügyi hatóságai megtették a szükséges lépéseket. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de komoly gazdasági kárt okoz az elhullás és a kereskedelmi korlátozások miatt.

A magyar sertésállomány teljesen mentes a sertéspestistől, ahogy az EU szinte minden országának állománya is. Az orosz embargót ezért Brüsszel indokolatlan, eltúlzott, szakmailag megalapozatlan lépésnek minősítette.

PRRS sertéspestis sertés állategészségügy Kardeván Endre
Kapcsolódó cikkek