– A termesztés és csomagolás során keletkezett szerves hulladékot, az úgynevezett selejtburgonyát komposztáljuk és tápláljuk vele a talajt. De nagyon kemény a burgonyapiac – hangsúlyozta Tasnádi László. – A termesztés beruházási igénye magas, a lekötött eszközigénye, őrülten nagy. A minőségi vetőgumó hektáronként 400–500 ezer forintba kerül, mivel 3–3,5 tonna kell belőle. Az átlagtermés durván 40 tonnás. Öntözésre éves szinten szintén lehet hektáronként 200 ezer forintot kalkulálni. A növényvédelem körülbelül 150 000 forint egy hektáron. A műveleti költségek 100–200 ezer forint között mozognak. Műtrágyára hektáronként 60–80 ezer forintot fordítunk. Azaz, ha szakmailag mindent kifogástalanul szeretnénk megoldani, akkor egy hektár burgonya költsége elérheti az 1,2 milliót is. Három évvel ezelőtt jelentős veszteséget okozott a piac összeomlása. A rákövetkező év óvatos javulást mutatott, de elmaradt az átlagostól, végül tavaly sikerült az ágazatot „kisikálnunk”. Azaz három év kellett a pénzügyi egyensúly helyreállításához. A krumpli „világa” abszolút szabályozatlan. Állítom, hogy ez egyetlen mezőgazdasági termékre sem jellemző ennyire.