Cégvilág

Indul a magyar gáztárolók feltöltése

A szokásosnál egy hónappal előbb indulhat a hazai gáztárolók feltöltése biztonsági megfontolásból, de az enyhe időjárás miatt is. Gázunk azonban van elég, tárolókapacitásunk pedig még sok is. Így az utóbbi egy részét közösen hasznosíthatná a régió ellátás-biztonságának javítására a gáz beszállítója és a tárolók tulajdonosa Szitó János, a Centrex Zrt. vezérigazgatója szerint.

Indul a hazai gáztárolók feltöltése Martonyi János külügyminiszter szerdai bejelentése szerint. A kormány minden más szükséges intézkedést is megtesz, hogy az ukrajnai helyzet miatt ne legyen gázellátási zavar az országban.

Erről azonban egyelőre nincs szó. Még akkor is kielégíthetők az országi igényei a tárolókból, ha Oroszország elzárná Ukrajna felé a csapokat, és márciusban nagy hidegek jönnének, derül ki az Energiafocus cikkéből, igaz, abban a szűkösségen volt a hangsúly.

„Alig egy hónap van hátra a következő betárolási időszak kezdetéig, azaz április közepéig, de tekintettel az enyhe időjárásra és a folyamatos beszállításra, ez korábban is megkezdhető” – reagált lapunknak a miniszter bejelentésére az orosz földgáz egyik hazai beszállítója, a Centrex Zrt. vezérigazgatója. Szitó János szerint a kialakult politikai helyzet miatt is felelős gondolkodás az előrehozott töltés, amely úgy fokozhatja az ország biztonságérzetét, hogy közben nem többlet teher sem a fogyasztóknak, sem a költségvetésnek, hiszen emiatt éves szinten nem kell többet készletezni.

Önmagában a hazai gázkészletek nagysága miatt nem kell aggódni a 2012-ben bő 73 milliárdos árbevételt elért társaság első számú vezetője szerint. Mint lapunknak kifejtette, az elmúlt télen is bebizonyosodott, hogy a garantált gázellátáshoz nem kell csordultig tölteni a gáztárolókat. Az ellátást a gáz beszállítója (a Gazprom), az ellátórendszer tulajdonosai és üzemeltetői (MVM, Mol) együtt garantálhatják. A tárolókban ma lévő, mintegy 1,4 milliárd köbméter gáz a folyamatos importtal és a hazai termeléssel együtt bőven elég a fűtési időszak végéig. Ráadásul sokan elfelejtkeznek arról, hogy van egy elfogadott, jóváhagyott korlátozási sorrend arra az esetre, ha a rendelkezésre álló napi forrás nem fedezné a napi igényt.

„Hol van az megírva, hogy mindenkit, minden körülmények között el kell látni”? – teszi fel a kérdést Szitó János, hangsúlyozva, hogy az érintett fogyasztók ismerik a korlátozási menetrendet, de erre fel is kell készülniük. Mellesleg, ez a gáz árában is benne van. Az esetleges korlátozással az érintett felhasználókat nem zárják ki az ellátásból. Ők maguk hajtanak végre önkorlátozást a korábban meghatározott forgatókönyv szerint, saját technológiájukhoz és ahhoz igazodva, hogyan kellett felkészülniük egy ilyen helyzetre, alternatív fűtőanyagokkal. Mindezeket azért kell mielőbb tudatosítani a Centrex vezetője szerint, hogy a gázellátás ne váljon a választási kampány részévé.

Az éves készletek meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy sem az EU-felé igyekvő Ukrajnának, sem az európai piaci pozícióit féltő Oroszországnak nem érdeke a gázvezetékek lezárása. Ennek alapján a vezérigazgató szerint bízhatunk az folyamatosságában. „Az érintett felek tudják, hogy a bizalom gyalog jön, de gyorsvonaton távozik” – mondta.

Üzlet lehet a régió kiszolgálása
Hatalmas gáztároló kapacitásunknak még a téli csúcsigények kielégítéséhez is elég a fele. A többit Szitó János szerint közösen hasznosíthatná a regionális ellátás biztonságosabbá tételére a tárolók tulajdonosa és a földgáz beszállítója. Ezt tudja a szakma is, de még nem tudott létrejönni egy ilyen együttműködés. „Mára rendeződtek tulajdonviszonyok, magyar kézbe kerültek a tárolók, és a külpolitikai változások is arra ösztönzik az előbbi szereplőket, hogy a kérdést újból vegyék a kormányok közötti együttműködés napirendjére” – jelentette ki.

gáztározó gáz
Kapcsolódó cikkek