Cégvilág

Ingatlanpiac: nincs nagy növekedés, de itt lehet a trendforduló

A Duna House ingatlanközvetítő szerint több jel is arra mutat, hogy trendforduló lehet az ingatlanpiacon. Nem várnak kirobbanó fellendülést, de a lassú emelkedésnek eljöhet az ideje.

Meglepően magas a Duna House által becsült idei februári forgalmi adat, amely a válság utáni egyik legerősebb ingatlanpiaci forgalmát mutatja és a márciusi előrejelzések is bíztatóak. A tavalyi februárhoz képest például 12 százalékkal több adás-vétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5 százalékos az erősödés a két év azonos időszakában. Ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac a tavalyi leggyengébb után. Korai még becsülni, de nem kizárt, hogy 100 ezer adás-vétel körül zárhat az idei év a 2013-as 84 ezer után.

A lezárt adás-vételi tranzakciók mellett több jel is utalhat az elmozdulásra. Egyik ilyen a keresleti index alakulása, amelyet az ingatlanközvetítő az irodáiba betérő potenciális vevők számából (és egyéb korrekciós tényezőkből) kalkulál. Ez az index váratlanul megugrott januárban, majd a következő hónapban nemhogy szinten maradt, hanem még tovább nőtt. A 87 százalékpontos érték az elmúlt négy év egyik legkiemelkedőbb keresletét mutatja, ami előrevetíthet egy valós forgalomnövekedést a következő hónapokra - közölte a Duna House.

Ezzel együtt beszédes az alku alakulása is az elmúlt hónapokban. A fővárosban például tavaly novemberben még az összes eladott ingatlan esetében a vevők 7 százalékot tudtak alkudni, ez a szint aztán megmaradt decemberben is, de az év első két hónapjában 6 százalékra csökkent, a márciusi eddigi adatok pedig csupán 5 százalékon járnak. A csökkenő alku azt jelzi, hogy az eladók kevésbé vannak rákényszerítve az árlevitelre, hiszen több a potenciális vevőjelölt. Az értékesítési idő csökkenésének is mutatkoznak a jelei, de ennek vizsgálata majd visszamenőleg lehetséges.

Az első negyedév ilyen intenzitása előrevetítheti az árak elmozdulását is. A Duna House országos árindexe 2012 utolsó negyedéve óta lényegében 81 százalékponton stagnál (100 százalék 2008 első negyedéve volt). Az eddigi adatok alapján nem kizárt, hogy az április elején megjelenő legfrissebb árindex majd felfelé mozdulást fog mutatni.

Rutai Gábor - az ingatlanközvetítő elemzési vezetője - szerint az élénkülő piac egyik oka az alacsony betéti alapkamat lehet. Ilyen környezetben hagyományos alternatíva az ingatlanbefektetés, amelynek hozama túlszárnyalja a betétekét. Másik ok lehet a lakossági kivárás kezdődő oldódása. A várakozások feltehetően azt mutatják, hogy nem mennek lejjebb az árak, és a gazdasági környezet, illetve az állami hozzájárulások rendszere is kiszámíthatóvá vált. Az a többszázezer elhalasztott vásárlás, amely a válság utáni éveket jellemezte elképzelhető, hogy lassan, óvatosan beszivárog a piacra.

lakás növekedés ingatlan trendforduló
Kapcsolódó cikkek