Cégvilág

Számítógép-vezérléssel a földeken

Nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket a mezőgazdasági gépipar fejlesztői és termékei. Az Omikron termékfejlesztési nagydíj-nyertes kameravezérlésű kultivátormozgató egysége például a traktoros helyett is ügyel a haszonnövénysorok épségére. Az iparág 160 vállalata körülbelül 7500 embernek ad munkát, és a 160 milliárd forintos árbevétel háromnegyede exportból származik.

Az eddigi legnagyobb magyar mezőgazdasági szakkiállítás volt január végén az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow. A 270 kiállító 36 ezer négyzetméteren mutatta be a széleskörű választékot, amit közel 41 ezer látogató tekintett meg. A rendezvény vonzerejét nem csak a kiállítók nagy száma mutatja, hanem a termékfejlesztési díjra érkezett pályázatok sokasága is jelzi. Valamennyi kiállító pályázhatott az elmúlt három évben kifejlesztett és Magyarországon forgalomban levő, korszerű termékkel. Idén rekordszámú, 40 pályázat érkezett, melyek közül 14 gyártmány nyert díjat.

Az egyik hazai termékfejlesztési nagydíj nyertese az Omikron Kft. volt kameravezérlésű kultivátormozgató egységével. Ez a jövőbe mutató, számítógép irányította termék ide-oda mozgatja a kultivátort, ha a traktoros kitér az egyenesből, így a szerszám nem fordítja ki a növénysorokat, hanem köztük tartja a kultivátort. A mezőgazdasági szakkiállításon a Gépipari Tudományos Egyesület mezőgépipari szakosztálya megvizsgálta a magyar gyártmányokat és az Optigép Kft. napraforgó betakarító adapterének ítélte az év magyar mezőgépe díjat.

Az Optigép 16 soros, 70 centiméteres sortávolságú napraforgó vágóasztala azért érdemelte ki az elismerést, mert az egyre nagyobb gazdaságok, egybefüggő területek, illetve egyéb piaci igények miatt a világ vezető mezőgazdasági gépgyártói nagyobb teljesítményű traktorokat, kombájnokat gyártanak. Ezeknek az erőgépeknek az optimális kihasználásához, leterheléséhez megfelelő munkagépek szükségesek, másként nem gazdaságos az üzemeltetésük.

Húsz éve fejleszt és gyárt napraforgó betakarító adaptereket az Optigép, amely 2008-ig szinte kizárólag belföldön forgalmazta termékeit. Azóta jelentősen növelték exportot, így az elmúlt hat évben folyvást bővült az árbevétel, ami 2013-ban az eddigi legmagasabb szintre, 2,4 milliárd forintra emelkedett.

A cég jelenleg 15 országba szállítja napraforgó-, illetve kukoricabetakarító adaptereit. A legfőbb piacok – Oroszország, Ukrajna, USA, Szlovákia – mellett egyebek között gyártanak Románia, Csehország, Bulgáriába, Horvátország, Ausztria illetve Németország számára is.

A társaság az elmúlt öt évben közel egymilliárd forintot fordított beruházásokra. Felújították a forgácsoló és oldószeres festőműhelyt, új biológiai szennyvíztisztító berendezést létesítettek, illetve különböző gépeket vásároltak. Ezzel párhuzamosan a korábbi 90-100 fős létszám Mára 150-re emelkedett.

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) főtitkára, Fekete Gyula lapunknak elmondta, hogy az iparág 160 vállalata körülbelül 7500 embernek ad munkát, és a 160 milliárd forintos árbevétel háromnegyede exportból származik. Igaz, az exportbevétel jelentős része, a multinacionális cégek révén folyik be, mint például az orosházi Linamar Hungária, vagy a több mint 40 milliárd forintot hozó törökszentmiklósi Claas Hungária Kft., amely a Claas kombájnokhoz fejleszt és gyárt évente 8-9 ezer darab adaptert.

A magyar mezőgépipari gyártmányok szintén jó minőségűek, de olcsóbbak, mint a nyugat-európaiak, ezért keresettek a környező országokban. Az Optigép például Románia mellett Ukrajnába és Oroszországba szállítja kombájnokhoz való napraforgó- és kukorica adaptereit. Ugyanakkor több cég is fejleszt különféle talajművelő kultivátorokat, köztük a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.

A két hazai termékfejlesztési különdíjat az Altherm Kft. bálatüzelésű kazán és fűtési rendszere valamint a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. több mint hét tonnás, több műveletre alkalmas talajművelő gépe, a Kühne NK 4000 nehézkultivátor nyerte el. A Kühne 2011-ben közel 500 millió forintot fordított technológiafejlesztésre – egyebek között komputervezérelt háromdimenziós lézervágóra. A cégcsoport az autóbusz alváz- és a mezőgazdasági gépgyártás mellett bérmunkát is végez.

Egyebek között német megrendelésre építőipari gépekhez készítenek részegységeket, de a bérmunka árbevétele tavaly 500 millió forint alá esett. Ezért egyre nagyobb figyelmet fordít a cég mezőgazdasági és talajművelő gépek gyártására. Tavaly a mezőgazdasági gépgyártásból származó árbevétel 700 millió forint volt.

Budapestre jött az év traktora

Hét pavilonban minden négyzetmétert kiadott a Hungexpo az AGROmashEXPO és a kapcsolt kiállítások alkalmával ebben az esztendőben.

Magyarországon egyébként itt voltak először láthatók a világ legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán, a hannoveri Agritechnicán bemutatott újdonságok, köztük a nemzetközi zsűri által kiválasztott „Év Traktora” , a Claas Axion 850 univerzális traktor is. A jármű több mint 200 lóerős, összkerékhajtású.

Magyarországon egyébként itt voltak először láthatók a világ legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán, a hannoveri Agritechnicán bemutatott újdonságok, köztük a nemzetközi zsűri által kiválasztott „Év Traktora” , a Claas Axion 850 univerzális traktor is. A jármű több mint 200 lóerős, összkerékhajtású. -->

mezőgép mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek