Cégvilág

Altatásos fogászat nyílt értelmi fogyatékosoknak

Jelentősen javulhat a fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek fogászati ellátása, miután a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján megnyitották az erre a célra kialakított speciális centrumot.

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati kezelése sajátos körülményeket igényel, hiszen esetükben a fogpótlások, a fogmegtartó kezelések, vagy akár a fogkő-eltávolítás is szinte kizárólag csak narkózisban végezhetők, a fogászatokon pedig nincs lehetőség az altatásra.

Ezért van szükség olyan komplex centrumokra, ahol egyszerre rendelkezésre áll mind az altatáshoz, mind pedig a fogorvosi ellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér. Ez mostantól Budapesten, a Semmelweis Egyetemen is elérhető, jelentősen enyhítve ezzel főként a felnőtt fogyatékkal élő betegek fogászati ellátásának problémáját. A gyermekeket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni, hiszen ott is rendelkezésre áll ilyen komplex módon kialakított központ. A klinikán évente körülbelül ötszáz beavatkozást tudnak így elvégezni. A Semmelweis Egyetemen kialakított centrum a harmadik budapesti ellátóhely, vidéken három egyetemi klinikán, Pécsett, Szegeden és Debrecenben tudják fogadni a fogyatékkal élő fogászati betegeket.

A centrum döntően kormányzati támogatásból valósult meg - 40 milliós állami és 5 milliós egyetemi támogatásból jött létre, és kormányrendeletben biztosította az ellátáshoz nélkülözhetetlen finanszírozási hátteret is.

 

fogászat fogyaték fogorvos altatás Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek