Cégvilág

A szesziparnak a neta fáj

Mintha célt tévesztett volna az alkoholtermék jövedéki biztosítékának módosítása. A sávozás nem szűkíti a feketegazdaság lehetőségeit, viszont rengeteg tőke fog feküdni letétben, ahelyett, hogy pénzt termelne

Megkönnyebbültek a kisebb forgalmú alkohol nagykereskedők és azok a szeszfőzdék, amelyek a maguk termékeit forgalmazzák, hogy nem emelkedik egységesen 22 millió forintról 150 millióra a jövedéki biztosíték összege, ha a parlament megszavazza a beterjesztett sávos módosító javaslatot.

Az ágazat lapunknak nyilatkozó – ám magukat megnevezni nem kívánó – szereplői szerint ugyanakkor a legfrissebb változat, az árbevételtől függő sávos biztosítékrendszer nem szűkíti a feketegazdaság lehetőségeit.
A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban elégedett, hiszen közleménye szerint „a jövedéki biztosíték mértékének árbevételhez való igazodása eléri az eredetileg kívánt politikai célt is”.

Érdekes ugyanakkor, hogy a törvényalkotási bizottság már a november 18-i zárószavazást megelőzően benyújtott egy, a mostanihoz hasonló, forgalomfüggő biztosítékrendszert bevezető módosítást, azonban a képviselők többsége akkor nem szavazta meg a javaslatot, mert a sávozás mellett azt is előírta, hogy ne forgalmazónként, hanem telephelyenként kelljen jövedéki biztosítékot nyújtani. Ez pedig indokolatlan mértékű tehernövekedést okozott volna a szektorban, hiszen nem egy vállalkozásnak öt-hat telephelye is van országszerte.

A kereskedőknek jóval inkább a népegészségügyi termékadóról (neta) szóló törvény múlt héten megszavazott módosítása fáj. Eszerint ugyanis a népegészségügyi termékadó literenként 700 forint az olyan alkoholos italoknál, amelyek alkoholtartalma 35 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 45 térfogatszázalékot nem haladja meg. A kereskedők szerint ez egy hét decis konyaknál akár ezer forintos áremelkedéshez is vezethet.

Így emelkednek a sávok

A Varga Mihály által beterjesztett javaslat szerint ha az alkohol-nagykereskedelmi vállalkozás éves nettó árbevétele nem haladja meg a 300 millió forintot, éppúgy csupán 22 millió forintot kell fizetnie, mint a dohánygyártmányok esetében. Ugyanakkor 600 millió forintig 40 millió, egymilliárd, illetve kétmilliárd forintig 60 és 120 millió forint a letétbe helyezendő biztosíték, ami csak abban az esetben éri el a 150 milliót, ha a vállalkozás nettó árbevétele a kétmilliárd forintot is meghaladja.


szeszipar
Kapcsolódó cikkek