Cégvilág

Egyre kevesebben dolgoznak a bankoknál

Lassan, de szinte folyamatosan apadt az alkalmazotti létszám a hitelintézeti szektorban az elmúlt öt évben. A legnagyobb létszámcsökkenést a nagybankok és a szövetkezeti hitelintézetek szenvedték el: viszont a szakosított és állami bankoknál több az alkalmazott

Újabb ötszáz alkalmazottal csökkent idén az átlagos állományi létszám a hitelintézeti szektorban: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végén valamivel több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél. A nagyjából 1,3 százalékos, kilenchavi csökkenés persze nem nevezhető drámai mértékűnek, ám az elmúlt öt évben szinte folyamatosan apadt az alkalmazottak száma, és majdnem pontosan kétezer ember tűnt el a rendszerből.

Az egyes pénzügyi szolgáltatókat viszont nem érintette egyformán a lészámcsökkenés, sőt, vannak területek, ahol pont ellentétes irányú folyamatok zajlanak. A legnagyobb vesztesnek a szövetkezeti hitelintézeti szektor tekinthető, ahol csak az idén 580 fővel apadt a dolgozói létszám, ezzel éppen hétezer alá esett. Az öt évre visszatekintő kép sem sokkal biztatóbb: 2009 végén ugyanis még majdnem 8600-an dolgoztak a szövetkezeti hitelintézeteknél, és ez az állomány ez idő alatt majdnem ötödével csökkent. Ebben nyilván szerepet játszhatott a szektorban végbement koncentráció, illetve egyes szereplők eltűnése is. Nem meglepő módon a másik, rosszul járt csoportot a nagybankok jelentik: azoknál hozzávetőlegesen 25200 ember dolgozott a harmadik negyedévben Magyarországon, amely 560 fős csökkenést jelent az év végéhez viszonyítva. Ráadásul 2009-ben még majdnem 27 ezren dolgoztak a legnagyobb szereplőknél, így itt is nagyon jelentős, 6,5 százalékos az öt évre visszatekintő létszámcsökkenés.

A kis- és közepes szereplőknél, és a szakosított hitelintézeteknél ugyanakkor folyamatos volt az állományi létszám emelkedése: utóbbiaknál a harmadik negyedévben majdnem 90 alkalmazottal dolgozott több, mint a múlt év év végén, ami a 700 környéki létszám tükrében nem kis fejlődés. Annak tükrében pedig, hogy öt évvel ezelőtt még nem egészen 400-as átlagos létszámmal működtek a szakosított bankok, egyáltalán nincsenek rossz helyzetben. Náluk ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az elmúlt időszakban új szereplők is megjelentek a piacon, hiszen két lakás-takarékpénztár is megkezdte működését. Az állami hitelintézeteknél – MFB, Exim, Keler – hasonló a helyzet, igaz, a növekedés mértéke korántsem ilyen látványos, hiszen 2009 vége és 2014 ősze között nőtt 527-ről 582-re az alkalmazottak száma.

Az állományi létszám lassú csökkenésén persze egyáltalán nem lehet csodálkozni a hitelintézeti szektorban. Amellett, hogy a makrogazdasági környezet az elmúlt években nem kimondottan kedvezett a piaci szereplőknek, egy sor szabályozási kihívással és extra adóteherrel is meg kellett küzdeniük, amelynek logikus következménye volt, hogy növelni próbálták a költséghatékonyságot, amelynek a létszám optimalizálása is az egyik eszköze. A nem túl élénk hitelkereslet miatt pedig az értékesítési hálózatból is több – elsősorban nagyobb – szereplő faragott, amely szintén együtt járt a létszám csökkenésével.

Tőkeemelés az Erste Lakástakaréknál

Az Erste Bank Hungary 500 millió forinttal megemeli leányvállalata, az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. alaptőkéjét, tekintettel az értékesítési tevékenység erősödésére, illetve a vártnál alacsonyabb piaci hozamokra – tette közzé a bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A tőkeemelés keretében kibocsátanak 50 darab 100 ezer forint névértékű, névre szóló, dematerializált törzsrészvényt, amelyek részvényenkénti kibocsátási értéke 10 millió forint. A részvények teljes ellenértéke megfizetésére előírt határidő december 22. – áll a közleményben.


létszám dolgozók Bank alkalmaztottak
Kapcsolódó cikkek