Cégvilág

Kimazsolázza a Möbelix a Baumaxot

Még az idén megjelenhet az első olyan Lutz-tulajdonú bútoráruház, amelyet a kivonuló Baumax cég valamelyik barkácsáruházából alakítottak át, de a Lutz hamarosan külön beruházásban is átad egy áruházat. A Baumax 12, bezárandó egységének és 6 további telephelyének sorsa erősen múlik a hazai szabályozási környezeten, így a plázastop hatásain is

Két külön projektként értelmezendő az ausztriai Baumax barkácsáruház-lánc magyarországi kivonulása és a szintén ausztriai Lutz bútorkereskedő itteni, további terjeszkedése, hiszen az utóbbi nem a Baumax magyarországi értékeltségének megvásárlásáról írt alá előszerződést, hanem csak az ingatlanjairól.

Először tehát a barkácsáruház bezárja 12 itteni áruházát és kivonul 6 másik telephelyéről, majd a Lutz átveszi és felméri az ingatlanokat, és dönt a sorsukról. (A Baumax 14 áruházat zár be, de ezek közül kettő nem saját tulajdonú épületben működik, így ezeket nem adja át a vevőnek. Az átadandó 12 üzleten felüli 6 telephelyből négy építési telek, kettő pedig a IX. kerületben lévő más ingatlan.) Az átvétel két lépcsőben történik, az első március 31- i, a második április 15-i határidővel.

„Arról, hogy mely ingatlanok nyílnak majd újra bútor-lakberendezési áruházként, a következő hónapok intenzív munkája során döntenek” – válaszolt a Világgazdaságnak Simonyi András, a Lutz itteni érdekeltségeit összefogó MMXH Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a mérlegelés során az új tulajdonos figyelemmel lesz a kiskereskedelem szempontjából releváns gazdasági és társadalmi folyamatokra, továbbá a törvényi és szabályozási feltételek következményeire. Mivel például a plázastop törvény igen szűk lehetőségeket szab a zöld mezős beruházásoknak, a csomaggal megvásárolt építési telkeket a kft. egyelőre a jövőnek szánt befektetésként kezeli.

Ám mivel e döntések még nem születtek meg, egyelőre arról sem határoztak, hogy hány alkalmazottat vennének át a Baumax dolgozóiból.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy egy ilyen áruház-átalakítás idő- és költségigényes, vagyis nem várható, hogy az egyik nap a barkácsáruház bezárja a kapuit, majd rá néhány napra ugyanott egy bútoráruház nyílik. Mindazonáltal a tervek szerint megnyílik az első, átalakított áruház. Ez azon is múlik, hogy milyen ütemben és állapotban kerülnek át a kft-hez az egységek.

Az MMXH a fentitől megállapodástól függetlenül is dolgozik új beruházáson. Itt működő Möbelix és Mömax áruházai mellé hamarosan egy új Möbelix nyílik a budapesti Savoya parkban, mégpedig új típusú, szélesebb, részben átalakított termékválasztékkal és szolgáltatásokkal.
A Möbelix és a Mömax márkák között az a fő különbség, hogy az előbbi az itteni viszonyokhoz messzemenően igazodva „piacvezető árral” dolgozik, kínálata a hagyományos ízlésnek megfelelőtől a trendi, modern megoldásokig terjed, és a megcélzott vevőköre is a lehető legszélesebb kortól és vagyoni helyzettől függetlenül. A Mömax márkák szűkebb, célzott ízlésvilágot elégítenek ki, erőteljesebben jelennek meg a dizájn-elemekkel, és több a magasabb árú termék is.

Az MMXH tavalyi forgalma két számjeggyel bővült, és az igazgató szerint „visszafogott bizakodással tekintenek” a következő üzleti év elé is. Igaz, a nagy importhányad miatt a forint árfolyammozgása kihat a cég eredményességére. Az MMXH által forgalmazott bútorok igen sok országból származnak: Németország és Franciaország mellett számos áru érkezik jelentős kapacitással bíró lengyel és távolkeleti bútorgyártóktól, de valamennyi Magyarországról, Romániából és a jugoszláv utódállamokból is. „Sajnos a magyar gyártók igen kis részben képviseltetik magukat, mert az országban már alig-alig foglalkoznak bútor-kisbútor gyártással” – mondta az igazgató.

A dolgozók sorsa a kivonuló lánc kezében van

Mivel a Baumax Magyarország Zrt. döntött úgy, hogy kivonul az országból, bezárja az áruházait és eladja az ingatlanvagyonát, e társaságot érinti a dolgozók elbocsátásának ügye is. A cég korábbi közlése szerint az elbocsátandók valamilyen kompenzálására készülnek, de az MTI-nek adott, tegnapi tájékoztatás alapján a részletekről még nem döntöttek. A Baumax Magyarország Zrt. 2014-et 23,1 milliárd forint árbevétel mellett 3,2 milliárd forint veszteséggel zárta. 2013-ban 22,8 milliárd forint volt a bevétele, szintén 3,2 milliárd forint veszteség mellett. A dolgozók sorsáról a kereskedelmi Alkalmazatottak Szakszervezete is szeretne tárgyalni. „Még egy héttel korábban is azt az információt kaptuk a cégről, hogy minden rendben, maradnak. A bejelentés napján aztán egy pár soros levél érkezett, amelyben az állt, hogy a kivonulással kapcsolatban a helyi vezetők tájékoztatják majd a szakszervezetet is, amit később az osztrák anyacég megerősített. Jelenleg keressük, hogy kit bízott meg a Baumax az elbocsátás lebonyolításával, illetve szeretnénk felvenni a kapcsolatot az ausztriai XXXLutz leányvállalatának vezetőivel is, hogy várhatóan hány embert tudnak majd átvenni” – mondta lapunknak Sáling József, a KASZ elnöke. Szerinte akár a Tescótól elbocsátott emberek is találhatnak munkát a bútoráruházzá alakuló üzletekben, annál is inkább, mert a Baumax korábban ezer körüli létszámmal üzemelt, ez csökkent a válság miatt a jelenlegi mintegy 800 emberre. Ahhoz azonban, hogy ezt bizton lehessen állítani, egyeztetniük kell a Möbelix vezetőivel a tervekről. n W.T.K.


Baumax Möbelix
Kapcsolódó cikkek