Cégvilág

Milliárdos applikátorok

Kaszálnak az applikációk fejlesztői, a mobilalkalmazásokat fejlesztő startupok sikerének hála az idén rekordszámú fiatal milliárdos szerepelt a Forbes leggazdagabbakat bemutató összeállításában. Tavaly 200 milliárd dollár volt az applikációs piac, ám ez három év alatt 700 milliárdra is nőhet

Rekordszámú fiatal milliárdos található az idén a világ leggazdagabb embereit bemutató Forbes-listán, amiben meghatározó szerepe van a technológiai ipar feltörekvő új vállalkozásainak. Az elmúlt évben több, mobilalkalmazásra épülő szolgáltatást nyújtó startup is hatalmasat tudott fejlődni, így alapítóik vagyona is jócskán megnőtt. A leglátványosabb fejlődést a Uber produkálta, amely csak tavaly négymilliárd dollárnyi friss tőkét szerzett befektetőktől. A vállalkozás piaci értéke jelenleg a becslések szerint 41,2 milliárd dollár. Ezek alapján nem meglepő, hogy a Forbes milliárdos listáján idén debütálók rangsorát Travis Kalanick és Garrett Camp, a társaság két társalapítója vezeti, akik fejenként 5,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek. Ezzel ugyanakkor nem ér véget a Uber-milliárdosok sora, ugyanis a vállalkozás első alkalmazottja, Ryan Graves is megtalálható a listán, 1,4 milliárdra becsülték a Forbes szerkesztői a vagyonát.

Szintén az újoncok sorát erősítik a Snapchat alapítói, a Forbes a két huszonéves, Evan Spiegel és Bobby Murphy vagyonát egyaránt 1,5 milliárd dollárra becsülte még február közepén, azonban azóta jelentősen változhatott a helyzet. A múlt héten érkezett a hír, hogy az Alibaba kétszázmillió dollárt fektet a szolgáltatásba, és további 300 millió dollárnyi tőkét szeretnének még bevonni. A Snapchat értékét jelenleg 15 milliárd dollárra becsülik, amivel a harmadik legértékesebb startupnak számít a világon. Ha sikerült a teljes, félmilliárd dolláros tőkebevonás, akkor értéke akár 19 milliárd dollárra is nőhet.

A mobiliparhoz kötődik a második legdrágább startup is, a kínai Xiaomi, amelynek egyik társalapítója, Lei Jun az első százba is be tudott kerülni az idei Forbes listán 13,3 milliárd dolláros vagyonával. A múlt év egyik legnagyobb meglepetését a technológiai iparban a Facebook okozta a WhatsApp megvásárlásával, a 21,6 milliárd dolláros ügylet értelemszerűen egyből a világ leggazdagabbjai közé emelte az üzenetküldő alkalmazás létrehozóit. A társalapítók közül Jan Koum 6,6 milliárd dolláros, míg Brian Acton 3,4 milliárdos vagyonnal szerepel az összeállításban.

A mobilalkalmazásra épülő szolgáltatásokat fejlesztő cégek befektetőinek és tulajdonosaiknak kiugróan jó évük volt tavaly. A Digi-Capital elemzése szerint összesen 91 milliárd dollár értékben adtak el tavaly mobilos startupokat világszerte, ez több mint duplája a 2013-as adatnak. Tőzsdére lépés révén 26 milliárd dollár érkezett a korábbi tulajdonosokhoz, míg összeolvadásokon és felvásárlásokon keresztül 65 milliárd dollár.
A mobilalkalmazásokat fejlesztő vállalatok iránti hatalmas érdeklődés a hatalmas piaci lehetőségeknek köszönhető. A Digi-Capital előrejelzése szerint ugyanis a tavalyi 200 milliárd dollárról 2017-re akár 700 milliárd dollárra is nőhet az ilyen megoldásokat működtető társaságok bevétele.

Vonzó munkahelyek

A legsikeresebb technológiai cégeket többen is képviselik a Forbes listáján, köszönhetően a kulcspozíciókban dolgozó munkatársakat megillető magas prémiumoknak, illetve részvényopcióknak. A Microsoftot például a rangsort 79,2 milliárd dolláros vagyonával vezető Bill Gates mellett még hárman. De a Google-nál is igencsak megéri dolgozni, a két társalapítóhoz, Sergey Brinhez és Larry Page-hez még négyen csatlakoztak a társaságtól a szupergazdagok listáján. Szintén hatan képviselik a Facebookot a Forbes összeállításában, az alapító Mark Zuckerberg a magazin becslése szerint már gazdagabb, mint a Google létrehozói.


applikáció mobilipar
Kapcsolódó cikkek