Cégvilág

Közel ötvenmilliós bírságot szabott ki az MNB a BTEL-re

Összesen 48,7 millió forint bírságot szabott ki az MNB a BTEL-re a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások, illetve közzétételi mulasztások miatt. A nyilvános értékpapír kibocsátó társasággal szemben utóbbi jogsértés kapcsán már tízszer intézkedett a jegybank és a korábbi pénzügyi felügyelet - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált, piacfelügyeleti vizsgálatát lezáró határozatában 15 millió forint bírságot szabott ki a BUSINESS TELECOM Nyrt.-re (BTEL), mivel az a 2013. évi nemzetközi számviteli sztenderdek szerint elkészített konszolidált éves beszámolóhoz hamis könyvvizsgálói jelentést tett közzé. További 8 millió forint bírságot kapott a kibocsátó amiatt, hogy e beszámolójában 123 millió forintnyi, a részvényeseknek adott kölcsönöket tartalmazó hamis adatot jelentetett meg.

A jegybank ismételten figyelmeztette a BTEL-t: haladéktalanul, legkésőbb 1 munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot – és ezzel egy időben az MNB-t is – minden, a megítélését, illetve az általa kibocsátott értékpapír értékét, hozamát érintő szabályozott információról. Ennek keretében a kibocsátó a határozat kézhezvétele után 1 munkanapon belül köteles rendkívüli tájékoztatást közzétenni zártkörű kötvénykibocsátásairól, az XPrime szolgáltatásra vonatkozó szerződések módosításairól, illetve vezető állású személyei BTEL részvénytulajdonának változásáról.

Az MNB a rendszeres tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására is figyelmeztette a BTEL-t, a kibocsátónak ezért az MNB kötelezése alapján 60 napon belül jogszabályszerűen közzé kell tennie a 2014. évre vonatkozó negyedéves és féléves jelentéseit is, s a jövőben e téren is folyamatosan meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

A rendszeres, illetve rendkívüli tájékoztatások újabb elmaradása miatt az MNB összesen 25,7 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra. A bírságok mértékének megállapításakor az MNB tekintettel volt arra, hogy a feltárt jogsértések különös súlyúak a tőkepiac biztonságos működése, tisztasága szempontjából. Az MNB a közzététel módján, a nyilvános kibocsátó piaci szerepvállalásán, közkézhányadán túl egyebek mellett azt vette figyelembe, hogy a jegybank, illetve a korábbi pénzügyi felügyelet már tízszer alkalmazott intézkedést a kibocsátóval szemben közzétételi jogsértések miatt.

Emlékezetes az is, hogy MNB 2015. április 22-től – ismételten – felfüggesztette a BTEL tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó a jegybank kötelezései ellenére sem tette közzé 2013. évi könyvvizsgáló által auditált konszolidált beszámolóját. A felfüggesztés ezúttal határozatlan időre, a beszámoló közzétételéig marad érvényben, ami még nem történt meg - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek