Cégvilág

Elköltik a visszajáró elszámolást a háztartások

Az elszámolás nyomán a lezárt szerződések után visszautalt, nagyjából 100-110 milliárd forint jelentős részét egyszerűen elköltik a háztartások a bankok várakozásai szerint. A megtakarításba vándorló pénz nagyobb része állampapírokban és befektetési alapokban köthet ki.

Az elszámolásban érintett, lezárt szerződések után visszajáró pénznek csak egy részét takarítják meg az ügyfelek, jelentős hányaduk vélhetően inkább elkölti a frissen kapott összeget – véli a lapunk által megkérdezett bankok többsége. A Magyar Nemzeti Bank korábbi becslése szerint azoknál a szerződéseknél, amelyeket korábban zártak le – tehát nem az adós tartozása csökken az elszámolással, hanem pénzt kap – nagyjából 100-110 milliárd forintra tehető az az összeg, amelyet visszautalnak az egykori adósoknak. Ennek túlnyomó része pedig már meg is jelent a számlákon, ami elvben megmozgathatja a megtakarítási piacot.

A potenciális új források megjelenésére viszont csak kevés bank dolgozott ki külön akciós ajánlatot, amit az is magyarázhat, hogy az adósok többsége viszonylag kis összeget kapott vissza. A kivételek közé tartozik az OTP Bank, ahol a kifejezetten a devizahiteles visszatérítésben érintett ügyfelek részére szóló egyedi lekötési ajánlat – igazodva a visszatérítés idejéhez – május 29-ig volt elérhető. Ezt követően a devizahiteles visszatérítésben érintett ügyfelek is az akciós lekötési lehetőségeket vehetik igénybe – közölték a hitelintézetnél. Akciós ajánlatok persze a többi piaci szereplőnél is elérhetők: a K&H folyamatosan jelen van a K&H friss betét ajánlattal – mondták el lapunknak –, ahol új pénzre kiemelkedő kamatot fizetnek, ha pedig az ügyfél a jövedelmét is a K&H-hoz utalja, még kedvezőbb is lehet a kamat.

Mindemellett rendszeres megtakarítási ajánlatok is vannak a hitelintézetnél, amelyek a csökkenő törlesztőrészlet miatt felszabaduló pénzösszegre jelenthetnek megoldást. A Budapest Banknál pedig különösen népszerű az a betéti ajánlat, amely egy évre fix kamatot biztosít az ügyfélnek, de feltöréskor is kifizeti a kamat nagyobb részét. A Budapest Alapkezelő emellett őszre több új alap bevezetését is tervezi: ezek választ adnak a csökkenő hozamkörnyezet nyomán kialakult ügyféligényekre.

Azt, hogy az elszámolás nyomán visszautalt pénz mekkora része ment vagy megy majd megtakarításokba, a piaci szereplők mindegyike szerint nehéz megítélni. A CIB Banknál például májusban és júniusban számottevő érdeklődést tapasztaltak a különböző megtakarítások iránt: ennek oka egyrészt az elszámolás miatti visszafizetések, másrészt pedig az alapkamat csökkenése. A hitelintézetnél úgy látják, ez az érdeklődés még kitarthat júliusban is, bár a szezonális hatásokra azért számítani lehet: július–augusztus jellemzően nem a megtakarításokról szokott szólni. A Raiffeisen Banknál is számolnak azzal, hogy a visszajáró pénz egy része megtakarításokba vándorol, ugyanakkor azt látni kell, hogy az elszámolás az ügyfelek nagyobb részénél a fennálló tőketartozást csökkentette, így szabad pénzként nem jelent meg. A banknál tapasztaltak szerint az ügyfelek másik része folyó kiadásokra költötte el a visszakapott összeget, kisebb mértékben helyezték el megtakarítási termékekbe.

„A devizaalapú hitelek elszámolása nyomán természetesen mi is számítunk a lakossági megtakarítások gyarapodására, de igazán jelentős volumenű növekedéssel nem számolunk. Az elszámolásban érintett legtöbb ügyfél jelenleg is élő szerződéssel rendelkezik, az ő esetükben zömmel a meglévő tartozásuk csökkent a visszakapott összeggel, ezért úgy látjuk, nem kifejezetten nagy az olyan ügyfelek köre, akik megtakarítási szempontból jelentős összeget ténylegesen visszakaptak az elszámolás eredményeként” – közölték lapunk érdeklődésére az UniCredit Banknál.

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek az elszámolást követően csökkent a havi törlesztőrészletük, elsősorban a rendszeres megtakarításokat ajánlják figyelmükbe a hitelintézetnél. Azoknak pedig, akik egyösszegű visszatérítést kaptak, az összeg nagyságának függvényében befektetési alapokra és/vagy állampapírokra hívják fel a figyelmét az Uni­Creditnél. A lapunknak nyilatkozó hitelintézetek véleménye szerint egyébként a visszautalásból származó, végül befektetett pénzeknél is hasonló lehet a helyzet, mint általában a megtakarításoknál, vagyis jelentős részüket befektetési alapokban vagy állampapírban helyezik el az érintett háztartások. – Általánosságban elmondható, hogy a betéti kamatok csökkenésével egyidejűleg a még hagyományosan betétes ügyfelek egy része is elmozdul a kockázatviselő képességének megfelelő befektetési termékek irányába, legyen szó akár az Államadósság Kezelő Központ által kibocsátott lakossági értékpapírokról (kamatozó kincstárjegy, államkötvény) vagy befektetési alapokról – hívták fel a figyelmet az MKB Banknál.

Élénkülés a lakáshitelezésben

A magyarok 40 százaléka tervezi idén, hogy növelni fogja kiadásait. Elsősorban lakásfelújításra, háztartásigép- és bútorvásárlásra költenének – derül ki a Cetelem Körkép adataiból. A lakáspiacon tapasztalható pezsgés és a vásárlási szándék növekedése várhatóan a hitelezésre is kedvező hatással lesz. Az idei évre tervezett költések listáját az ingatlanhoz kapcsolódó kiadások vezetik: lakásfelújításra, lakberendezésre és háztartási gépek vásárlására a lakosság 38 százaléka áldoz pénzt, új bútort pedig 28 százalék szándékozik venni. Jelentős a barkácseszközök beszerzésére mutatkozó szándék is, 24 százalékos arány mellett. A Cetelem szakemberei szerint minden jel arra utal, hogy idén – részben az ingatlanpiacon tapasztalható pozitív tendenciáknak köszönhetően – megemelkedik majd a személyi kölcsönért és áruhitelért folyamodók száma is.


ELSZÁMOLÁS bankok megtakarítás
Kapcsolódó cikkek