Külföldi nyaraláskor jellemzőbb az átlagnál a készpénz használata: a megkérdezettek 41 százaléka elsősorban ezzel fizet – derül ki a CIB Bank reprezentatív felméréséből.

A fő szempont a készpénzhasználók számára a biztonságtudat, nyaraláskor ugyanis a kutatás eredményei szerint megnyugtatja a válaszadókat, ha több készpénz lapul a zsebükben. Amíg a hétköznapokban átlagosan valamivel több mint 12 ezer forint van a pénztárcákban, addig a hétvégén ez 30 ezerre emelkedik, külföldön viszont már 80 ezer forintra nő.

A CIB Bank kutatása szerint kirándulásra a válaszadók 86 százalék visz magával bankkártyát, míg a strandra 45 százalék. Legjellemzőbb a bankkártyával fizetés a mozikban és a színházban. Vendéglátóhelyen a megkérdezettek több mint fele szokott esetenként bankkártyával fizetni, míg negyedük jellemzően azzal fizet. Belföldön átlagosan háromezer forint alatt hajlamosabbak a válaszadók készpénzzel fizetni. A megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 28 százalék áll inkább a készpénz, és 22 százalék inkább a bankkártya oldalán. A készpénzben hívők szerint ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről.

Ami a nyaralási célokat illeti: a válaszadók több mint fele számol legalább egy, öt napnál hosszabb távolléttel, 35 százalék egyetlen nagyobb vakációt tervez, míg 17 százalék kettőt vagy annál is többet. A megkérdezetteknek mindössze 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem megy az idén szabadságra. Negyedük rövidebb időre kéri el magát, de legalább kétszer vagy akár háromszor-négyszer a nyáron. Rövidebb üdüléseknél leginkább belföldi az úti cél, toronymagasan vezet a Balaton és környéke (68 százalék ezt jelölte meg), második helyezett Észak-Magyarország, 38 százalékos aránnyal. Akik hosszabb szabadsággal is terveznek, felerészben utaznak külföldre is: ebben az esetben Horvátország a legnépszerűbb, tőle nem sokkal marad el Görögország.