Cégvilág

Lezárult a Jófogás-OLX-fúzió

A Világgazdaság értesülései szerint múlt szombaton végleg lezárták a Jófogás.hu és a cég által megvett OLX.hu adatbázisainak integrálását, illetve a felhasználók átvezetését egyik platformról a másikra.

A két apróhirdetési oldal fúziója az utóbbi idők egyik legnagyobb tranzakciója a hazai e-kereskedelmi piacon, az ügyletről még februárban érkezett az első hír. A Jófogás.hu tulajdonosa, a norvég Schibsted Media Group negyedéves jelentésében hozta nyilvánosságra, hogy megveszi a Nasperstől az OLX.hu-t. A magyarországi tranzakció egy globális megállapodás része volt, amelynek keretében a norvég cég romániai és portugáliai érdekeltségei átkerültek a riválisához.

A két legnagyobb hazai apróhirdetési oldal 2013-ban és 2014-ben kiélezett versenyt vívott egymással. Fontos szerepük volt például a hazai reklámpiac növekedésében, hiszen listaáron több tízmilliárd forintot költöttek hirdetésekre marketingkampányaik keretében. Az OLX.hu új tulajdonosa úgy döntött, hogy a márkát kivezetik a hazai piacról, ennek megfelelően május 11-én gyakorlatilag megszűnt ez az oldal, akik ezt a nevet írták be a böngészőbe, őket automatikusan átirányították a Jófogás.hu-ra. Ugyanakkor az egykori OLX-es felhasználóknak még hagytak időt arra, hogy átvigyék fiókjukat az új felületre, ez a folyamat zárult le múlt szombaton. A legnagyobb hazai apróhirdetési oldalon jelenleg már több mint négymillió hirdetés található.

Hasonló méretű, általános hirdetési site ugyan nincs a magyar piacon, azonban egyes szegmensekben azért akadnak kihívói a Schibsted hazai felületének. Ilyen például az Ingatlan.com, amely az utóbbi bő egy évben több akvizíciót is végrehajtott. Tavaly áprilisban vették meg a Kelet-Magyarország régióban erős Toplak.hu-t, illetve már ebben az évben megszerezték az Iroda.hu csoportot. Múlt pénteken pedig bejelentették, hogy felvásárolták a legjobb hitelajánlatokat egy helyen összesítő BankRáció.hu-t. Így ugyanazon a felületen választhatják ki a megfelelő lakást, és ha szükséges, a hitelt is a felhasználók.

apróhirdetés OLX e-kereskedelem Jófogás
Kapcsolódó cikkek