Az minden országában probléma az elöregedő társadalom. Az idősek arányának növekedése a munkaerőpiacot is jelentősen befolyásolja, a vállalkozások pedig igyekeznek alkalmazkodni a kihívásokhoz, és egyre több szenior álláskeresőt alkalmaznak.

Az elmúlt években Magyarországon is történtek olyan kormányzati intézkedések, amelyeknek célja, hogy segítsék ezt a folyamatot. Sok munkaadó ennek ellenére sem képes bevonzani és alkalmazni ezeket a jelölteket, és még ha sikerül is, integrálásuk a szervezetbe nehézséget okoz – hívja fel a figyelmet a munkaerő-toborzással és -kiválasztással foglalkozó Hays Hungary közleménye.

„A középkorú alkalmazottak sokat nyújthatnak a munkaadóknak, és kollégáik is rengeteget tanulhatnak tőlük, jelenlétüket azonban a pályakezdőktől teljesen eltérő módszerekkel kell kezelni” – mondta Tammy Nagy-Stellini, a Hays ügyvezetője.

A szakember szerint segíthet például a toborzási gyakorlat: ennek része az, hogy a pozícióleírások ne elsősorban a szükséges készségekre fókuszáljanak, a HR-menedzserek kiválasztási módszerei és attitűdjei pedig illeszkedjenek az idősebb célcsoporthoz. Érdemes szélesíteni a kereséshez használt eszközök körét is – például a bevett online hirdetések mellett nyomtatott lapokat használni –, így a jelöltek köre változatosabb lesz, és a cég nagyobb eséllyel talál annyi és olyan új munkatársat, amennyit és amilyet az adott pozícióra szeretne.

Interjúztatásnál fontos, hogy az idősebb jelöltek esetében a felvételiztető és a menedzser is a pályázók tapasztalataira és képességeire koncentráljon a koruk helyett. Az, hogy a munkakör és a feladatok rugalmas alakítása lehetséges-e, szintén lényeges kérdés. „Az idősebb munkavállalók alkalmazásának több előnye van, mint hátránya. Nagy tapasztalattal rendelkeznek, és ényegesen különbözik a munkához való hozzáállásuk a fiatalokétól” – hívta fel a figyelmet Tammy Nagy-Stellini.