A kormány döntése szerint 6,9 milliárd forintnyi támogatás áll majd rendelkezésre magyar költségvetési forrásból a Közép-Magyarország régióban a széles sávú infrastruktúra fejlesztésének támogatására.

Az erről szóló határozat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A lépést az indokolta, hogy a gyors világhálós kapcsolattal eddig le nem fedett és üzleti szempontok alapján a hálózatépítésből várhatóan a jövőben is kimaradó területeken megvalósuló beruházásokra ebben a térségben nem vehető igénybe európai uniós forrás. Ennek oka, hogy a Közép-Magyarország régió az uniós besorolás alapján túlságosan fejlett ahhoz, hogy az ottani projektekre közösségi pénzt lehessen lehívni a felzárkózást és a gazdasági növekedést támogató alapokból.

Ugyanakkor a kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető, a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, hogy vizsgálják meg, milyen módon lehetne mégis bevonni uniós forrásokat a térség széles sávval lefedetlen háztartásainak elérésére. Ezt 2016. március végéig kell kideríteni. A már említett 6,9 milliárd forintnyi hazai támogatást a kormány a vizsgálat eredményétől függetlenül biztosítja, ezt az összeget a 2017-es költségvetésbe építik majd be.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) részét képező Szupergyors Internet Program megvalósításához a távközlési szolgáltatók támogatásokra pályázhatnak. Az új generációs hozzáférési hálózat (NGA) nélküli területek infrastruktúra-fejlesztéséhez 68 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás, illetve 10 milliárd forintnyi beruházási áll rendelkezésre.

A pályázati dokumentáció tervezete szerint két ütemben lehet majd benyújtani a támogatási kérelmeket. Az első fázis szeptember közepén indul, míg a második novemberben. A projektek felgyorsítására is több száz millió forintot áldoznak. A kormány döntése szerint ugyanis 340 millió forintot kap a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség – szintén hazai költségvetési forrásból – az idén induló szélessáv-fejlesztési pályázatok elektronikus befogadásának, emelt szintű műszaki értékelésének megvalósítására, valamint a hálózatok kivitelezésének követését támogató informatikai szolgáltatások beszerzésére.

A gyorsabb megvalósítást szolgálja az a rendelkezés is, amely előírja az egységes elektronikus közmű-nyilvántartói rendszer továbbfejlesztését. Ezzel a lépéssel a kivitelezési idő csökkenthető, csakúgy, mint az elektronikus hírközlési törvény július 6-án elfogadott módosításával. Ez többek között előírja, hogy az elektronikus hírközlési építményt elsősorban állami tulajdonban álló közterületen kell elhelyezni, ha erre nincs lehetőség, akkor már meglévő hálózati elem közös használatával valósulhat meg a fejlesztés. A törvény szerint valamennyi közműhálózat (víz, gáz, áram, közút, vasút stb.) tulajdonosa, üzemeltetője köteles lesz – tisztességes áron és feltételekkel – hozzáférést biztosítani saját infrastruktúrájához.

A DNFP-ben megfogalmazott célkitűzés szerint 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tennék a 30 Mbit/s sávszélességű internetet. Emellett az otthonok felében meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy 100 Mbit/s-os kapcsolatot vásárolhassanak.