Cégvilág

Összekapcsolták az újpesti és az újpalotai távhőrendszert

Befejeződött az újpesti és az újpalotai távhőkörzetek összekapcsolása, ezzel lehetővé vált a fővárosi hulladékhasznosító műben előállított, kedvező költségű hőenergia fokozott hasznosítása. A hulladékok energetikai hasznosításának hatásfoka a fejlesztés révén bő 10 százalékkal nő, miközben az üvegházhatást okozó légszennyező anyagok kibocsátása évi 20-30 ezer tonnával csökken.

A hulladék elégetéséből származó hő nagyobb mértékű átvételével 96 százalékról 92 százalékra csökken a Főtáv Zrt. földgázfüggése – mindezeket Mitnyan György, a társaság vezérigazgatója mondta a pénteki projektátadáson az MTI tudósítása szerint. A több mint 5 milliárd forint összköltségű beruházáshoz 10 százalékos uniós támogatást nyert a Főtáv.

Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a tárca továbbra is szorgalmazza az energiahatékonyságot és a megújuló energiák felhasználását érintő fejlesztéseket, az ilyen jellegű beruházások jelentősen hozzájárulnak az energiafüggőség csökkentéséhez és a klímavédelmi célok teljesüléséhez. Magyarországon a lakosság 13 százaléka, 1,3 millió ember veszi igénybe a távhőszolgáltatást.

A távhőszektor további fejlesztésével a távhőrendszerek üzemeltetése még gazdaságosabb lehet. Hevesi Zoltán Ajtony elmondta, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 44 milliárd forint áll rendelkezésre a távhőszektor fejlesztésére. Nem sokkal korábban – csütörtökön – viszont egy üzemzavart kellett leküzdenie a társaságnak. A cég közleménye szerint egy műszaki hiba miatt aznap nem volt meleg víz a Havanna úti lakótelepen. A hibaelhárítás azonnal megkezdődött, a társaság még aznap estére ígérte a szolgáltatás helyreállítását.

távhőrendszer energia
Kapcsolódó cikkek