Cégvilág

Tisztulhat az Illatos út

A jövő héten elindulhatnak az első veszélyeshulladék-szállítmányok a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről bel-, illetve külföldi égetőkbe és lerakókba. A legnagyobb kockázatot jelentő, mintegy ezer hordót már júniusra eltávolították a helyszínről, de az ezekben lévő mennyiségnek még körülbelül a tízszerese, azaz 2300 tonna vár a Palota Kft.-re.

Hat hulladékégetővel, illetve hulladéklerakóval tárgyal a Palota Környezetvédelmi Kft. a Budapesti Vegyiművek (BVM) területén hátrahagyott 2300 tonna veszélyes anyag elhelyezéséről, erről Varga A. Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatta a Világgazdaságot. Az elszállítás a jövő héten indul.

Az ügyvezető nem fedte fel, hogy ténylegesen mely létesítmények fogadnák az Illatos úton felhalmozódott anyagot. Mint Varga A. Tamás elmondta, az 1,58 milliárd forintért elvállalt munka a legnagyobb azok közül, amelyeken az általa vezetett cég Magyarországon dolgozik, de az elvégzése nem okoz extra kihívást. „Szokásos, vegyipari alapanyagról és termékekről van szó, azok között vannak veszélyesek és kevésbé veszélyesek” – magyarázta. Rakodáskor, az anyagok új tárolóeszközbe (védőeszközbe) helyezésekor és a szállításkor persze be kell tartani az ilyen esetekre előírt munkavédelmi, biztonsági előírásokat. Ezek közül a legfontosabb a védőfelszerelések és védőeszközök használata.

A Miniszterelnökség korábbi közleménye szerint a környezetre közvetlen veszélyt jelentő 1005 hordót 2015. május 31-ig már elszállították a telephelyről, a közbeszerzési eljárást „csak” a maradékra írták ki. E maradék veszélyes anyag azonban a már elszállított mennyiségnek körülbelül a tízszerese az ügyvezető becslése szerint, és nem kizárólag hordókban van, hanem például tartályokban és zsákokban is.

A tendernyertes Palota Kft.-nek 180 napja van a terület kiürítésére. Mivel egy április 28-i, előzetes laboreredmény szerint az egészségügyi határérték feletti mennyiségben találhatók szennyeződések a talajban, nem kizárt, hogy később talajcserére is szükség lesz. Erre azonban nem kapott megbízást a Palota Kft., Varga A. Tamás pedig nem tudott becslést adni arra, hogy egy ilyen esetleges munka mennyibe kerülne, hiszen annak a részletei sem ismertek.

Külföldön ennél nagyobb feladatai is vannak a társaságnak. Egy többéves szerződés keretében például egy olajtermelő országban az úgynevezett gumitóban a kitermeléssel összefüggésben felhalmozódott olajat távolítja el. A gumitó elnevezés arra utal, hogy egy e célra kialakított mélyedés alját és oldalát előbb kibélelik szigetelőanyaggal (jellemzően HDPE-vel), és csak azután engedik bele az olajjal szennyezett anyagot.

A Palota Kft.-nek az ügyvezető mellett három tulajdonosa van, a Szirtisas Vagyonkezelő Zrt., a bécsi Green Network GmbH és a Környezettechnológiai Kft. az Opten adatai szerint. A társaság az elmúlt öt évben évi egymilliárd forint körüli forgalmat ért el, adózott eredménye (2012 kivételével) 100 millió forint fölötti volt, amelynek a kisebb-nagyobb részét (2012-ben az egészét) a tulajdonosok benne hagyták a cégben. A kft. saját tőkéje meghaladja az egymilliárd forintot.

A BVM felszámolása 2007. október 5-én indult, és ma is folyik: épp a cég hidasi és mecseknádasdi ingatlanjait árverezik. A társaságot a kormány a napokban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette arra hivatkozva, hogy a csődtörvény alapján a természetvédelem szempontjából kiemelt vállalkozások is stratégiailag kiemelt jelentőségűek. Felszámolásának kezdetekor a BMV 153 hitelezőnek 4,7 milliárd forinttal tartozott, az alaptőkéjének közel ötszörösével. Többségi tulajdonosa 26–26 százalékkal a két korábbi cégvezető, Ambrus Ferenc és Eifert Gyula volt, a fővárosi önkormányzatnak 18,79 százaléka volt a cégben.

Illatos út
Kapcsolódó cikkek