Cégvilág

Tovább bővült az első fél évben a magyarországi üzemanyagpiac

Az év első felében 9,3 százalékkal több üzemanyagot értékesítettek a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai, mint 2014 azonos időszakában. „A változás féléves szinten is hasonló arányú és mértékű volt, mint az első negyedévben, és az okok sem változtak” – válaszolt a Világgazdaságnak a hazai benzin- és dízel-kiskereskedelmi piac jelentős részét lefedő szövetség főtitkára.

Wilde György szerint a vásárlások elsősorban az üzemanyagok kedvező ára és a gazdaság élénkülése miatt nőttek – a gazdaság növekedése főként a gázolajvásárlásokat ösztönözte –, és tovább érződött annak a hatása is, hogy a személyautó-vásárlásokon belül emelkedik a dízelesek aránya. Hosszabb ideje változatlan trend az is, vagy egy stabil vásárlóréteg, amely kész megfizetni a prémium üzemanyagok árát, és az is, hogy eközben rohamosan szűkül a 98-as benzin iránti igény. (Vannak töltőállomások, amelyek 98-ast már nem is kínálnak.)

A MÁSZ-tól kapott adatok szerint az említett prémium üzemanyagok piaca bővült a legjobban. Ez a benzinek esetében 28 százalékos, a dízelnél pedig 35,3 százalékos növekedést takar. A már egyébként is csak kis mennyiségben fogyó 98-as benzin forgalma 28 százalékkal tovább esett.
Az értékesített mennyiség alapján legnépszerűbb hajtóanyag a gázolaj maradt. Ebből 854,4 millió liter kelt el, vagyis 12,8 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában.

A második legkeresettebb terméknek továbbra is a 95-ös benzin bizonyult. A MÁSZ tagvállalatai 572,4 millió litert adtak el belőle, 2,5 százalékkal többet az összehasonlító időszakénál.

A hazai üzemanyag-kiskereskedelem MÁSZ-on kívüli tagjai olyan kisebb (szakzsargonban fehér) hálózatok, amelyek mögött nem állnak nagy (színes) márkák. Az esetenként csak egy-egy fehér töltőállomást üzemeltető vállalkozások jellemzően kevesebb szolgáltatást nyújtanak, mint a színesek, és azoknál alacsonyabb árakkal dolgoznak.

üzemanyagpiac
Kapcsolódó cikkek