Cégvilág

AAA Auto: vízkáros autók jelenhetnek meg az apróhirdetésekben

Az AAA AUTO tapasztalatai szerint az áradással járó nagyobb esőzések után a kereskedésekben és az apróhirdetésekben is megjelenhetnek a vízkáros autók.

Az AAA AUTO ilyenkor az átvétel során még szigorúbban átvizsgálja az eladásra kínált gépkocsikat az ilyen járművek kiszűrése érdekében. Az AAA AUTO teljes élettartamra szóló visszafizetési garanciát nyújt, ha az óvintézkedések ellenére vízkáros autót értékesítene.

A modern gépkocsikban rengeteg elektronika működik, és ha fedélzeti számítógéppel is fel vannak szerelve a gépkocsik, akár életveszélyesen is meghibásodhatnak vízkár esetén. Gyakorlatilag bármikor felléphet váratlan hiba, például az elektromos rendszerben, az elektronikában, de a korrózió miatt akár az autó más részein is. Ennek következtében a nagy sebességgel haladó gépkocsi is meghibásodhat az autópályán, halálos veszélynek kitéve a benne utazókat.

„Ezért mindig gondosan ellenőrizzük, melyik régióban használták a járművet. Alaposan megvizsgáljuk azokat a helyeket, ahol a vízkár jelei mutatkozhatnak például sárnyomok a nehezen hozzáférhető helyeken, így az ajtó- vagy az üléskárpit alatt, az ajtószigetelés mögött, a műanyag borítások vagy a műszerfal alatt. Szintén árulkodó jel lehet a fokozott korrózió a szőnyeg alatt, illetve a csomagtartóban vagy más helyeken az autóban, valamint a jellegzetes nedves földszag. Ezekben az esetekben az elektromos rendszer furcsa meghibásodásai is gyakran előfordulhatnak” – mutatott rá Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

Célszerű a vásárlóknak is hasonlóan eljárniuk. Mindenképpen érdemes ragaszkodniuk ahhoz, hogy az adásvételi szerződésben rögzítsék: a gépkocsi nem volt vízkáros, hogy követelés vagy peres eljárás keretében igényelhessék a vételár visszatérítését. „Az AAA AUTO többéves tapasztalata szerint ilyenkor valószínűleg megnő az esélye annak, hogy egyesek az autókereskedéseinken keresztül próbálnak a lehető leghamarabb megszabadulni vízkáros gépkocsijuktól.

A tavalyi áradások utáni helyzethez hasonlóan az idén is arra számítunk, hogy az áradásokat követően sokan vidéki telephelyeinken próbálják majd értékesíteni vízkáros autójukat, azt feltételezve, hogy azokban kevésbé szigorú az ellenőrzés. Ez a probléma azonban vidéken sem kerüli el a felkészült felvásárlási szakértőink figyelmét. Minden telephelyünkön speciális szervizközpont működik az elektronikai hibák észlelésére alkalmas fejlett diagnosztikai eszközökkel felszerelve” – hangsúlyozta Topolová.

„Amennyiben az alapos vizsgálat ellenére megvásárolunk egy vízkáros autót, majd azt értékesítjük, és ezt az új tulajdonos később észreveszi, akkor a gépkocsi jogtiszta eredetére vonatkozó élettartam-garancia keretében az autó teljes vételárát visszafizetjük” – tette hozzá Topolová.

AAA Auto
Kapcsolódó cikkek