Halkó Gabriella és Kálomista Gábor cégei kapják a legnagyobb megrendeléseket az éves szinten 80 milliárd forintból gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) - olvasható a Népszabadságban.

Jáksó László korábbi élettársa, Halkó Gabriella a Marslakók producereként tűnt fel az MTV-ben. Előzményként Jáksó megvásárolta Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó testvérétől a gyorsan megbukott szappanopera ötletét kidolgozó céget, a Brand Lab Kft.-t. Szintén Halkó, továbbá Blázy András cége, a Summa Produkció Kft. kapott megbízást a Summa, a G7 és legutóbb az Unió28 című magazinműsor készítésére csaknem kétszázmillió forint értékben. (A Figyelő még májusban bukkant a nyomára annak, hogy egy szintén Halkó Gabriella tulajdonában álló cégtől származik a miniszterelnök tanácsadójának egyik beazonosítható jövedelemforrása: a 2002-ben alapított Press&Belt Produkciós Iroda Kft.-től legalább egymillió forintot kap havonta Habony Árpád.)

A lap kíváncsi volt a két vállalkozás eredményeire, de az online cégadatbázisokban nem találtak adatot 2014-es árbevételükre és nyereségükre.

A Kálomista Gábor résztulajdonában lévő Megafilm Service Kft. eddigi szerződésállománya viszont már jól láthatóan meghaladja az 1,8 milliárd forintot. Ők gyártják a Munkaügyek című szituációskomédia-sorozatot, (amelynek több évadát összesen 600 millió forintért rendelték meg), a Hacktion krimisorozatot, a Fapad vígjátéksorozatot, de március közepén kaptak egy újabb megbízást a Csak színház és más semmi című sorozat koprodukciós gyártási szerződésére 300 millió forint értékben. A Mesélj nekem című animációs sorozatot is a Megafilm gyártja epizódonként csaknem egymillióért, a megrendelés összesen itt is meghaladta a 200 milliót. A cég tavaly csaknem egymilliárd forintos árbevétel mellett 152 milliós nyereséget produkált.

Az egyik legstabilabb főszereplő az MTVA-nál Halkó Gabriella másik cége, az Apropó Média Kft., ez gyártja ugyanis Jakupcsek Gabriella beszélgetős műsorát, a Ridikült, valamint a Noé barátai című magazinműsort.
Az állami tévé nettó 3,4 millió forintot fizet a Ridikül egy-egy epizódjáért, ami az egyik leginkább kedvelt állami műsor, nézettsége az M1-es időkben jelentősen meghaladta a 200 ezret. Csakhogy a köztévé hírcsatornájának térfoglalásával költöznie kellett, ami nem tett jót a nézettségnek, hiszen a Duna TV-n 200 ezer alatti átlagokat produkál.

Az MTVA az év végéig megkötötte szerződését Fábry Sándor cégével, a Trisó Kft.-vel is - írja a Népszabadság. Az állami médiában jó nézettségnek számító, stabilan több mint 300 ezer nézőt vonzó Fábry-show egy adásáért a korábbi 22 millió forint helyett 17 milliót fizetnek. A show több mint harmadik éve fut az állami médiában, így a gyártócég összesített megrendelése meghaladta az 1,1 milliárd forintot. A Trisó tavalyi adózott nyeresége 35 millió forint volt. Stabil beszállító Borbás Mária Stratcomm Kft.-je, amely 2011 őszétől több mint 350 millió forintos megrendelést kapott. A cég a Gasztroangyal egy adásáért 3,7 millió forintot kérhet el.

Az MTVA éveken keresztül Simicska Lajos cégétől, a Hung-Istertől rendelte meg a Magyarország, szeretlek! című produkciót, amelyet aztán a kormányfő és bizalmasának összeveszése után belső gyártásba vitt át. Ugyanezt teszik a Maradj talpon! című vetélkedővel, amelyet korábban a Hung-Ister és a Show and Game gyártott a köztévének. E két cég összes megrendelése az elmúlt években megközelítette a hárommilliárd forintot, de a legfrissebb adatok szerint az MTVA egyetlen szerződésüket sem hosszabbította meg. A Hung-Ister egyik lába azért benn marad az állami tévében, 15 éve gyártja a szombati lottósorsoláshoz kapcsolódó műsort a Szerencsejáték Zrt. megbízásából, s ez a szerződése 2019-ig szól.