Cégvilág

Délen a migránsok is pörgetik a hotelipart

Magyarország továbbra is a legnépszerűbb kelet-európai utazási célpontok közé tartozik, és miután a tavalyi minden idők legjobb éve volt a turizmusban, idén ismét rekordot dönthet az ágazat – mondta Glázer Tamás, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyet a menekültkrízis ágazati hatásairól rendeztek.

Glázer Tamás – hasonlóan a gazdasági tárcához és a Magyar Utazási Irodák Szövetségéhez (MUISZ), amely egy héttel korábban tette ugyanezt – felhívta a figyelmet arra, hogy azok az útvonalak, amelyeket a migránsok használnak, távol esnek a turisztikailag frekventált területekről, és mindeddig semmilyen atrocitás nem érte sem a bel-, sem a külföldieket Magyarországon.

Az MT Zrt.-nél naponta elemzik a menekülthelyzettel kapcsolatos fejleményeket, és több szakmai szervezettel együttműködve igyekeznek közvetíteni a sajtó és a nagyközönség felé az ország és a főváros biztonságosságáról szóló információkat.

Ennek részeként több kommunikációs csatornán is többnyelvű videoüzeneteket és a népszerű turisztikai központokban készített fotókat tesznek közzé bel- és külföldön. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke azt mondta, felmérésük szerint alig történtek útlemondások, és azok is elsősorban egyéni – osztrák és német – utasoktól érkeztek, akik online foglaltak szobát. Dél-Magyarországon akadt olyan szálló, ahová menekültek is érkeztek – a szövetség pedig azt tanácsolta, mindenkinek adjanak szobát, aki az előírásoknak megfelelően tudja igazolni magát úti okmányokkal, és rendelkezik a szükséges készpénz- vagy hitelkártya-fedezettel. A hotelek zöme az MSZÉSZ-hez érkező visszajelzések szerint elsősorban nem is az útlemondásoktól fél, hanem attól, hogy csökken majd az érdeklődés Budapest iránt.

Niklai Ákos elmondta azt is: bár hivatalos adatok még csak az első hét hónap turisztikai eredményeiről vannak, minden jel arra utal, hogy az augusztus is kitűnően sikerült, és az előfoglalások alapján a szeptember miatt sincs okuk aggódni a szállodáknak. Az ötcsillagos hoteleknél például 90 százalék fölötti a fogaltság – köszönhetően az élénkülő konferencia- és üzleti turizmusnak.

Egyelőre szép számok

Miközben a nemzetközi turistaérkezések száma tavaly világszinten 4,4, Európában pedig 3 százalékkal emelkedett, addig Magyarországon 13,7 százalékkal. Ez az ágazat adja a 9 százalékát, és közvetve vagy közvetlenül a foglalkoztatottak több mint 10 százaléka köthető a turizmushoz.

Idén az első fél évében több mint 17 százalékkal, 8,7 millióra nőtt a turisztikai céllal Magyarországra látogató külföldiek száma 2014 első fél évéhez képest, kiadásaik pedig 12 százalékkal, 510 milliárd forint fölé emelkedtek. Legdinamikusabban az egy napra érkezők kiadásai nőttek: 34 százalékkal.

Az első hét hónapban mind a hat legjelentősebb küldőországból többen érkeztek, mint egy évvel korábban: a toplista élén álló Németországból például közel 16 százalékkal nőtt a kereslet.

Idén az első fél évében több mint 17 százalékkal, 8,7 millióra nőtt a turisztikai céllal Magyarországra látogató külföldiek száma 2014 első fél évéhez képest, kiadásaik pedig 12 százalékkal, 510 milliárd forint fölé emelkedtek. Legdinamikusabban az egy napra érkezők kiadásai nőttek: 34 százalékkal.

Az első hét hónapban mind a hat legjelentősebb küldőországból többen érkeztek, mint egy évvel korábban: a toplista élén álló Németországból például közel 16 százalékkal nőtt a kereslet. -->

Magyar Turizmus
Kapcsolódó cikkek