Cégvilág

Kína segíthet is a Glencore-nak

Két nap alatt jórészt kjött a Glencore nyersanyagcsoport abból a gödörből, ahová a hétfői 29 százalékos zuhanás után került: tegnap délután már csak egy hajszállal maradt el a svájci cég árfolyam a pénteki zárástól. Ebben közrejátszott az is, hogy sok kereskedő, illetve elemző már kedden megnyugtatta a piacot, túladottságról beszélve, illetve azt hangsúlyozva, hogy a hétfői beszakadás mögött inkább egy pillanatnyi helyzet állt, semmint a realitások.

Az azonban így is tény, hogy az olajtól és a széntől a búzán át a rézig és a kobaltig sok mindennel kereskedő, illetve sok termék kitermelésében is érdekelt Glencore ez év eleje óta piaci értéke több mint kétharmadát elvesztette. Tavaly több mint 85 milliárd dollárral volt a csúcson, mostanra viszont a 20 milliárdot se éri el.

A további árfolyamvesztést a csoport egy olyan adósságcsökkentési programmal kívánja ellensúlyozni, amely az osztalékfizetés leállítása, 2,5 milliárd dollárnyi új kibocsátása mellett eszközeladásokat is tartalmaz. Az összesen több mint tízmilliárd dollárosra becsült program révén 2016 végére legfeljebb 20 milliárd dollárra Kakarják lefaragni a részben a rivális Xstrata szénkereskedelmi vállalat felvásárlása miatt megugrott adósságállományt. Korábbi értesülések szerint a Glencore vezetése már megbízta a Citigroupot és a Credit Suisse-t, hogy találjanak vevő az agrár üzletág egy kisebbségi részesedésére; ez az üzletág becslések szerint mintegy 10,5 milliárd dollárt érhet.

Legutóbb azt kezdték felvetni elemzők, hogy Kínát nagyon érdekelhetik a svájci társaság rézbánya-érdekeltségei. Tavaly a kínai MMG állami fémkereskedő vezette azt a csoportot, amely megvett a Glencore-tól egy perui rézprojektet mintegy 6 milliárd dollárért, és a kínai vállalatok továbbra is aktívan keresik az eszközvásárlási lehetőségeket a nyersanyagárak összeomlása miatt megrendült piacokon.

A kínai rézszükséglet 70 százalékát importból fedezik – emlékeztetett a Bloombergnek nyilatkozva az ország bányászati szövetségének alelnöke, Vang Jia-hua - , így logikus, hogy az ottani cégek nagy érdeklődést mutatnának, ha a Glencore ilyen érdekeltségei is eladósorba kerülnének. Egy ilyen ügyletet különösen érdekesssé tenne az, hogy a Glencore részben azért került bajba, mert a kínai gazdaság lassulása miatt mélybe zuhantak a nyersanyagárak, magukkal rántva a szektorban érdekelt cégek egy részét is.

Glencore
Kapcsolódó cikkek