BUX 38,644.57
-1.50%
BUMIX 3,853.23
+0.02%
CETOP20 1,945.79
-0.35%
OTP 8,530
-5.33%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
-1.40%
+0.42%
ZWACK 17,450
+0.29%
0.00%
ANY 1,600
-0.62%
RABA 1,145
-1.72%
0.00%
-3.62%
-1.35%
+0.47%
0.00%
-5.14%
-1.90%
0.00%
-0.54%
OTT1 149.2
0.00%
-2.24%
MOL 2,560
+2.24%
+0.77%
ALTEO 2,270
+3.18%
0.00%
+1.87%
EHEP 1,545
-3.13%
0.00%
+0.79%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.35%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
-1.16%
-7.46%
0.00%
+0.96%
NUTEX 10.85
+2.36%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,700
+9.79%
+4.53%
NAP 1,188
-1.49%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Az RTL lehet nyertese a gigászok harcának

Látszólag két üzletember kemény csatájáról szól a TV2-ért folyó küzdelem, miközben valójában több milliárd forint mozgatása és a befolyások megszerzése áll a háttérben.

Zökkenő nélkül működik a TV2 azt követően is, hogy Andrew G. Vajna után a Simicska Lajos több médiavállalkozását irányító üzletember, Fonyó Károly is bejelentette, hogy egyik cége, a Megapolis Zrt. révén megszerezte a csatornát.

„Mivel az október 15-i, a TV2 Csoport által bejelentett hivatalos tranzakció minden lépésében jogszerű volt, ezért ez az utólag bedobott, minden alapot nélkülöző híresztelés semmilyen hatással nincs a csatorna működésére” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a csatorna jelenlegi két tulajdonosa és ügyvezetője. Fonyó azt is kijelentette, hogy elküldte a két ügyvezetőt. Yvonne Dederick és Simon Zsolt ennek kapcsán azt válaszolták, hogy „nincs semmi ilyenről tudomásunk”. Azt is hozzátették, hogy a hivatalosan bejelentett tranzakció lezárásáig ők a TV2 Csoport tulajdonosai és ügyvezető igazgatói. A tranzakció lezárását követően a tulajdonos a Magyar Broadcasting Co. Kft. lesz. Addig pedig „ügyvezetőként teljes jogkörrel” járnak el.

A jogszabályok szerint egyébként ahogyan Vajnáéknak, úgy Fonyónak is meg kellene szereznie a hatóságok engedélyét az ügylet lezárásához, és amíg ez nem történik meg, addig az új tulajdonos nem rendelkezhet például azzal a joggal, hogy visszahívja az ügyvezetőt. Márpedig Fonyó ezt állította.

Szerettük volna megtudni Fonyótól, hogy mit szól Simonék válaszához, de az üzletembert nem sikerült elérnünk, és Vajnától sem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy például számít-e egy elhúzódó jogi folyamatra.


Átszervezték a cégeket

A TV2 eredeti tulajdonosa ProSiebenSat.1 Media AG volt, amely 2013 végén egy tulajdonosi hitelkonstrukcióban eladta a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-t, az új tulajdonosok pedig Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick gazdasági igazgató lettek. Az új tulajdonosok átszervezték a cégcsoport vállalkozásait, aminek eredményeként – több cég mellett az MTM-SBS Zrt. jogutódjaként – 2013. december 17-én megszületett a TV2 Média Csoport Kft., és létrejött TV2 Media Group Holdings Kft.

Vajna október 15-én azt jelentette be, hogy cége, Magyar Broadcasting Co. Kft. – amelynek jogelődjét a cégbírósági adatok szerint 2012-ben alapították – szerződést írt alá a TV2 Média Csoport Kft. százszázalékos üzletrészének és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének száz százalékát megtestesítő részvényeinek a megszerzéséről. Az utóbbi cég tulajdonosa Yvonne Dederick és Simon Zsolt, az előbbi, tehát TV2 Média Csoport Kft. pedig TV2 Media Group Holdings Kft. tulajdonában van, miközben ennek a cégnek is a Simon–Dederick páros a tulajdonosa.

Vélhetően épp ezért hangsúlyozták közleményükben Vajnáék, hogy „az adásvételi szerződést az eladó TV2 Media Group Holdings Kft. és a CEE Broadcasting Holding Kft. nevében törvényes képviselői írták alá. A Magyar Broadcasting Co. Kft. így a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited üzletrészének tulajdonjogát per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg.” Azt is közölték, hogy a társaság ezzel egy időben megállapodást kötött a TV2 korábbi tulajdonosával, a ProSiebenSat.1 Media AG-vel az eladóknak, valamint a csatornának biztosított hitelek átvállalásáról.


Simicska közbelépett

Csakhogy időközben Fonyó azzal állt elő, hogy az ő cége, a Megapolis Zrt. már október 13-án élt a TV2 Media Group Holdings Kft. megszerezésére vonatkozó – korábban megszerzett – opciós joggal. (Az Origo szerint Simicskáék még tavaly ősszel letettek egymillió eurót, és ezzel opciót szereztek a TV2-re.) Így Fonyó megszerezte azt a céget, amelynek birtokában volt az a vállalkozás, amelyet két nap múlva Vajna megvett. Fonyó szerint Simonéknak ezt követően nem állt jogukban eladni a tulajdonukat képező TV2 Média Csoport Kft.-t, az általunk megkérdezett jogászok szerint azonban adódhat olyan jogi helyzet, amelyben erre lehetőségük volt.

Mindezekről viszont az eredeti tulajdonosnak, a ProSiebenSat.1-nak is tudnia kellett, hisz valamennyi, az adásvételben érintett társaság cégbírósági adataiban fellelhető „a zálogjogosult adatainál” a ProSiebenSat.1 Media AG. A Faktor.hu-nak a ProSiebenSat.1-nál olyan válaszokat adtak, amelyekből az derül ki: a német eladók Vajnáéket tekintik tulajdonosnak, és egyeztettek velük az eladásról.

Jogászok szerint hosszú időt vesz majd igénybe annak kibogozása, hogy kinél milyen tulajdonjog van, ráadásul azt sem lehet tudni, hogy az egyes cégek milyen „tartalmakkal” rendelkeznek, így tehát a kívülálló még a majdani cégbírósági bejegyzés után sem tudhatja, hogy pontosan mit vett meg Vajna, és mit, illetve milyen jogokat vásárolt be Fonyó.


Rövid távon kedvezőtlen

A tisztázatlan helyzet nem tesz jót a TV2-nek, és a reklámozókat átterelheti a konkurens csatornára, az RTL Klubra, amely így akár nyertese is lehetne a Vajna–Simicska-összecsapásnak. De ha a jelenlegi állapot elodázza annak a jogszabálynak a megszületését, amely lehetővé tenné, hogy a nagy csatornák is kérhessenek műsorterjesztési díjat a kábelszolgáltatóktól – ez vélhetően csak akkor születik meg, ha Vajna lesz a befutó –, akkor az RTL Klub sem lesz felhőtlenül boldog.

Amiatt is új helyzetben találja magát az RTL Klub, ha a Simicska–Vajna-csata eredményeként a TV2 mégis Vajnánál landol, hisz akkor az RTL Klub korábbi vezérigazgatója, Dirk Gerkens irányítja a csatornát. Gerkens profi üzletembernek számít, és jó kapcsolatainak köszönhetően több nagy – korábban és jelenleg is az RTL Klubon – hirdető céget is átcsábíthat a TV2-höz. Milliárdok sorsa dőlhet el a Simicska–Vajna-párviadalban, és az sem utolsó szempont, hogy melyik kör szerzi meg a televíziós közönség – RTL Klubot követő – második legnagyobb körét, és szerez befolyást felettük.

VG-Szakértő

Vélhetően ma még senki sem tudja teljes biztonsággal megmondani, hogy ki nyeri azt a meccset, amelyet Simicska Lajos ezúttal Andy Vajnával folytat a TV2 megszerzéséért. A ma még kitartó közönségnek úgy tűnhet, hogy épp Simicskánál van a labda, aki jó taktikai érzékkel az utolsó pillanatban kicselezve Vajnát, a kapu felé rúgta azt. De az még nem látszik, hogy betalál-e, vagy mellé megy, netán kapufának ütközik és visszapattan a labda. Még a meccs elején járunk, bármi megtörténhet, egyik szereplő sem kispályás. Azt sem lehet tudni, hogy hányszor lesz hosszabbítás a játék során, ahogyan az sem sejthető, hogy a lefújásig melyik játékos cselezi még ki a másikat, vagy éppen gáncsolja el. Az viszont biztosra vehető, hogy hosszú játékra kell készülni, hisz mindkettő meg akarja nyerni a mérkőzést, amely után aztán a győztes hátradőlve nézheti a TV2-t. De már most is vannak nyertesei a játéknak, a jogászok, akik hosszú menetre és nem kevés pénzre számíthatnak, míg a bíró lefújja a mérkőzést.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek