Cégvilág

Jöhet a rezsicsökkentés a médiában

Gyarapodhat az ingyenesen elérhető televíziós csatornák száma, az Antenna Hungária vezére például egy-két kereskedelmi és két új közszolgálati csatornára számít. Ez a több százezer háztartást érintő lépés akár újabb rezsicsökkentésnek is tekinthető.

Átrajzolhatja a médiapiacot az a jogszabályi változás, amely lehetővé teszi a televíziós médiaszolgáltatóknak, hogy egyszerre pénzt kérjenek a kábelen való terjesztésért, miközben megjelenhetnek bármely ingyenes tévéplatformon – műhold, IP, földfelszín –, például az Antenna Hungária (AH) Zrt. MinDig TV-kínálatában.

A korábbi gyakorlat ezt a vegyes modellt kizárta, eddig két egymás mellett élő finanszírozási modell működött: az egyik szerint a médiaszolgáltatók műsordíjat kaptak a kábelszolgáltatóktól – amelyek aztán ezeket a tartalmakat előfizetési díj fejében kínálták az ügyfeleknek –, a másik modell pedig az ingyenességre épült. Ebben az esetben a csatorna fizetett a szolgáltatónak a műsortejesítésért, amely tartalomhoz ingyen juthatnak a nézők.

Ezeket egészítheti ki a vegyes modell. Ez főleg azoknak a kisebb vagy közepes méretű csatornáknak lehet előnyös, amelyek a nagyobb elérésnek köszönhetően növekedni akarnak. A vegyes műsorterjesztési modell révén ugyanis ezek a csatornák – amelyek ma kábelen vagy fizetős műholdas kínálatban, ebből fakadóan korlátozottan érhetők el – így egyszerre országos csatornává nőhetik ki magukat. Ennek következtében pedig a terjesztési díjbevételen túl jelentősebb reklámbevételre is szert tehetnének.

A jelenlegi szereplők közül egyes köz- vagy a kereskedelmi csatornák számára kedvező lehet a vegyes megjelenési modell, ezáltal akár a Viasat vagy a jelenleg kizárólag fizetős csatornaként működő M3 is egyből országos tévé lehet. Az Antenna Hungária vezérigazgatója, Kápolnai András középtávon három-négy ingyenes – egy-két kereskedelmi, két új közszolgálati – csatornára számít. (A közmédia tervei között szerepel egy Budapest környéki regionális, az M5, valamint egy országos, az M6 csatorna indítása. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az M1 és az M4 sportadó indításának tetemes költsége után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak továbbra is megmaradt-e ez a terve. Ha ezek is elindulnak, akkor a közmédiának nyolc csatornája lesz.)

Azoknak az új piaci szereplőknek is kedvező lehet a vegyes modell, amelyek egyből nagy elérést szeretnének – vagyis megjelennek az AH kínálatában –, de nem szeretnének lemondani a terjesztési díjról.

A jelenlegi jogszabályok a kisebb, már működő, illetve újonnan indítandó csatornák előtt nyitják meg a vegyes modell lehetőségét, vagyis a két országos kereskedelmi – a TV2 és az RTL Klub – nem élhetne ezzel. E két csatorna műsordíját egy külön rendelet fogja szabályozni. Márpedig e két televízió egy ideje ugyanazt szorgalmazza. Az utóbbi időben szárnyra kapott, hogy egy másik jogszabályban ezek a jelentős piaci erővel rendelkező csatornák is élhetnének a vegyes modell lehetőségével, szakértők szerint ez politikai döntést igényelne. Szakmai körök szerint ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha Andy Vajna megszerzi a TV2-t, ez ugyanis több milliárd forintos bevételhez juttathatná a csatornát.

közszolgálat televízió média rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek