Cégvilág

Buli a turizmusban

Egyre több vendégen osztozik egyre több szereplő az ifjúsági szállások piacán.

Több turista érkezett Magyarországra Németországból, az Egyesült Államokból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, míg Ausztriából és Olaszországból kevesebben. Szeptemberben az egy évvel korábbinál hat százalékkal több külföldi összesen 1 millió 290 ezer éjszakát töltött magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek pedig mintegy 9 százalékkal több, 919 ezer éjszakáért fizettek. Az első kilenc hónapban a szálláshelyek 6,4 százalékkal több, összesen 20 millió 746 ezer vendégéjszakát regisztráltak tavalyhoz képest.

„Pontos statisztikáink nincsenek ugyan, de tagjaink visszajelzései szerint nagyon jól sikerült eddig az év. Kisebb volt az árverseny, mint tavaly vagy tavalyelőtt, ugyanakkor egyre több szereplő osztozik egyre több vendégen. Budapest rendkívül népszerű úti cél több közép- és nyugat-európai országban, nem csökken a bulituristák száma sem, sőt a VII. kerületi romkocsmanegyed környéke télen-nyáron zsúfolva van vendégekkel” – mondta lapunknak Erdőháti Ágnes, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének elnöke.

A menekülthullám kritikus heteiben jó néhány Svájcból érkező iskolai csoport foglalását visszamondták, de a vonat- és a közúti közlekedés biztonságának helyreállásával ez a probléma megszűnt. Nagy a forgalom az egyházak által fenntartott ifjúsági szálláshelyeken is, ezek elsősorban az egyházak nemzetközi kapcsolatrendszerére építve működnek. Vidéken attól függ a kapacitásbővítés, hogy – ahogy az előző költségvetési ciklusban – megjelennek-e gyermek- és ifjúsági szálláshelyek létesítésére kiírt európai uniós pályázatok.

Az immár Magyarországon is működő közösségi szállásmegosztó az eddigi tapasztalatok szerint a hosszabb időre, kis csoportban utazó fiatalok számára vonzó alternatíva. Egyre több közösségi szálláshely nyílik, például a romkocsmák közelében, jellemzően közvetlenül a szórakozóhelyek fölött. „A nagyobb hostelekben jelentős a csoportok aránya, az ilyen típusú igények kielégítésére az Airbnb lakásai sosem lesznek alkalmasak. A privát szobáknak azonban jelentős versenytársa lehet a hasonló áron komplett lakásokat kínáló Airbnb oldal” – véli Erdőháti Ágnes. A szállásadóknak egyre többet kell dolgozniuk a vendégekért, és érdemes különlegesebb szolgáltatásokkal kitűnni a kínálatból.

Javuló számok

A szálláshelyek bruttó árbevétele szeptemberben csaknem 14 százalékkal 35 milliárd forint fölé emelkedett. A szállásdíjbevétel 17 százalékkal, a vendéglátásé közel tíz százalékkal nőtt. A szobakihasználtság mértéke szintén emelkedett: 61 százalékra.


turizmus szálláspiac
Kapcsolódó cikkek