Cégvilág

Könnyen átverhetik a vásárlókat a libamájjal

Bár hazánk libamáj-nagyhatalom, a jelentős export miatt gyakran hiány van belőle itthon. Ha mégis hozzájutunk, nem mindegy, mit és mennyiért veszünk: egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, hogy feleannyiért beszerezhető, átcímkézett kacsamáj kerüljön a kosárba - írja a Magyar Nemzet.

Nagy becsben tartott hungarikumként nemcsak nemzeti érték, hanem fontos magyar exportcikk is a libamáj. A hazánkban évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítik - olvasható a Magyar Nemzetben. Magyarországon a libatenyésztés ráadásul több mint 20 ezer embernek ad munkát, akik jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségekben élnek és dolgoznak. A rendkívül értékes árut egyre több helyen hamisítják, ma már gyakran találkozni azzal, hogy kacsamájat forgalmaznak libamájként.

A libamáj rendszerint nagyobb, tömöttebb, világosabb, méretbeli eltérés sem jellemzi, egy pár kacsamájnál viszont gyakran előfordul, hogy az egyik fele, rendszerint a jobb oldala rövidebb, ezenkívül pedig általában sárgább, laposabb – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére a Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője.

Nagy István szerint a kilogrammonként 4800– 5500 forintért árusított libamáj vagy libát, vagy számlát nem látott, esetleg lopott volt. Mint mondta, nyolcezer forint alatt nemigen lehet valódi hízott libamájat vásárolni legálisan. Ők is nettó hétezer forint felett szerzik be, erre jön rá az általános forgalmi Presztízsből tartják készleten, lényegében haszonkulcs nélkül kínálják 10 ezer forintért a terméket. Úgy látja, a kacsamáj reális kiskereskedelmi ára ennek nagyjából a fele, 4-5 ezer forint kilónként.

A Lúdland Kft. ügyvezetője, Varga Artúr a lapnak kiemelte, a hamisításból fakadó megtévesztés elsősorban az áruszám ellenőrzésével küszöbölhető ki, de az átcímkézés csábításának gyakrabban engedhetnek a kisebb élelmiszer-csomagoló cégek, az efféle csalás a nagyobb vágóüzemeknél ritkán fordulhat elő. A szakember is felhívta a figyelmet a méretbeli különbségekre: bár kacsa- és libamájból is akad akár egykilós példány is, előbbiből 350, utóbbiból 450 grammos a jellemző alsó érték. A színükben rejlő árnyalatnyi különbség a belőlük nyerhető zsírnál jobban észrevehető: a libazsír fehér színű, sűrűn folyó, enyhén ikrás állagú, a kacsazsír inkább sárgás, vizesebb - a cikk teljes egészében az mno.hu oldalán olvasható.

kacsamáj máj libamáj
Kapcsolódó cikkek